Под лед бацили 6.000 људи

ЧУРУГ – У Чуругу је јуче одржан парастос поводом 70 година од Рације, у којој су 1942. године мађарски фашисти убили неколико хиљада Срба, Јевреја и Рома у 14 војвођанских села у околини Новог Сада.

Парастос жртвама Рације служио је епископ бачки Иринеј, уз саслужење седам епископа СПЦ, а комеморацији су присуствовали и Оскар Никовиц, амбасадор Мађарске у нашој земљи, Шандор Егереши, председник покрајинске скупштине, Ана Томанова Маканова, потпредседница Владе Војводине и готово сви пунолетни мештани Чуруга. После помена, положени су венци у згради Топаловог магацина, будућег Музеја жртава Рације у Чуругу, у којем је својевремено убијено више од 500 невиних људи свих узраста. Према подацима Меморијалног друштва „Рација 1942.“ у Чуругу и Жабљу је побијено најмање 6.000 житеља.

- На минус 30, зликовци су пре седам деценија у Чуругу и Жабљу почели оно што су назвали „Рацијом“. Побили су најугледније људе, а наредне две седмице починили грдна зверства у целој Шајкашкој области. Искоренили су сву интелигенцију Шајкашке, мноштво имућних сељака и мноштво деце. Због тог мноштва бачених под лед Тисе, та река је, по речима јединог преживелог Павла Дожића, од 15 чурушких свештеника, постала „костурница Бачка“- каже историчар Александар Вељић, истраживач догађаја у Рације, додајући да је истина изашла на видело захвуљујући појединцима који о злочину нису желели да ћуте.

- Тужна прошлост не сме да се заборави и она треба да буде опомена наредним генерацијама да се злочини не смеју поновити. Не постоји колективна, већ само индивидуална кривица, и свако има право на рехабилитацију, јер је то у интересу не само оних којих су лажно оптужени, већ и оних који су настрадали у рацији – изјавио је Шандор Егереши, председник Скупштине Војводине.

С. Костић

Извор: pravda.rs