Парастос жртвама усташког злочина

У цркви Успења Пресвете Богородице у Малом Паланчишту код Приједора данас је служена Света литургија и парастос за Србе овог краја које су прије 72 године убиле усташе.

                                                                   tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/palanciste.jpg
 

Јереј Владислав Вучановић рекао је да је на овај начин обиљежена 72 године од покоља у селима Велико и Мало Паланчиште и околини гдје су усташе за само једну ноћ звјерски убиле 464 мјештанина.


"Овај злочин је изузетно монструозан и један од највећих у Другом свјетском рату и, нажалост, неоправдано предат забораву, имајући у виду да је међу убијеним било 226 дјеце - од новорођенчета до 17 година старости", каже Вучановић.

Он је додао да су се овдје окупиле породице и поштоваоци пострадалог народа и сви људи добре воље да својим присуством допринесу да се трагични догађаји никад не забораве.Вучановић је истакао да је, с циљем очувања сјећања на недужно страдале становнике Великог и Малог Паланчишта, прије три године основано Удружење потомака и поштовалаца цивилних жртава рата од 1941. до 1945. Велико Паланчиште.

"За ове три године установили смо црквено, молитвено сјећање на те жртве које ће се одржавати у првој недјељу по Срђевдану. Наше удружење је регистровано и ради се документарни филм о усташком злочину 1942. године овдје у Паланчишту", казао је Вучановић.

Он је потврдио да је Удружење прије двадесетак дана на пет локација, гдје су се злочини и догодили - Бунарине, Језерине, Тук-Млинчић, Бијела њива и Вучковића главица, поставили пет храстових крстова као сјећање на тај трагичан догађај и који ће идуће године бити освештани.

"Од Његове светости партијарха српског Иринеја добили смо 50 гранитних плоча на којим ће бити исписана сва имена жртава. Поличе ће бити постављене у овом храму у Малом Паланчишту који је, након тог усташког пиревања запаљен, а обновљен је тек 2004. године", рекао је Вучановић.

Он је истакао да је Удружење основано у намјери да поведе бригу о цивилним жртвама као што се води о војним.Сјећање на усташке злочине у Паланчишту приједорски СУБНОР организовао је протекле недјеље.

 

Извор: BN TV

 

Везане вијести:

Усташки покољ у Великом Паланчишту октобра 1942.год ...

ПОКОЉ НАД СТАНОВНИШТВОМ ВЕЛИКОГ ПАЛАНЧИШТА ...

Свети Вукашин - Jadovno 1941.