Парастос за 1.285 српских цивила

У банијском селу Бански Грабовац близу Петриње у суботу је одржан парастос и комеморација за 1.285 српских цивила, жртава усташког масакра у том селу.Злочин је почињен крајем јула 1941, а уједно јуче је обележена и годишњица оружаног устанка у том делу Хрватске.

 

Након парастоса који је служио парох глински протојереј Слободан Дракулић, положени су венци, а присутнима су се обратили представници Срба, антифашиста и локалних власти, као и изасланици државних власти. Међу присутнима је био и амбасадор Србије Станимир Вукићевић који је положио венац. 


"Недопустиво је да догађаје као што су масакр у Банском Грабовцу, формирање логора у Јадовном или скору годишњица устанка у Србу обележавају само жртве или учесници тих догађаја", рекао је бивши хрватски председник и почасни председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Стјепан Месић, истичући да је недопустиво што годишњице таквих догађаја нису у државним календарима. 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/stipe-petrinja.jpg


Месић је нагласио да позивање на Устав у коме се наводи да Хрватска почива на антифашисзму може бити веродостојно само ако се буду обележавали такви догађаји и нагласио да се неће дозволити мењања устава.

"Европа благонаклоно гледа на ревитализацију нацизма и национализма и изједначавање нацизма и комунизма, али Хрватска, иако улази у ЕУ, то неће дозволити", рекао је он.

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/milprad-petrinja.jpg

Милорад Пуповац (Тањуг)

Нагласио је и да се у Хрватској формира фронт хрватске деснице и Католичке цркве против истине, истичући да та црква никад није осудила злочине усташа и нациста, али је увек спремна да упозорава на непостојеће опасности и менталитет комунизма. 

Истичући да се југословенска федерација није могла одржати, али да су народи с тог простора упућени једни на друге, Месић је нагласио да само антифашисти могу искрено пружити руку сарадње преко граница док остали то чине "с фигом у џепу". 

"У Банском Грабовцу изведена је прва акција и формиран први борбени одред у Хрватској и испаљени први меци у режим Анте Павелића", рекао је председник СНВ Милорад Пуповац, истичући да су до тада усташе починили покоље у Вељуну, Гудовцу, код Глине и другим местима, а формиран је и злогласни логор Јадовно.

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/vukicevic-petrinja.jpg

Амбасадор Вукићевић (Тањуг)

"Онима који то покушавају негирати треба рећи да ништа од тога није лаж, јер да јесте историја ових крајева изгледала би другачије", рекао је он и додао да се и у Хрватској и у Србији и у БиХ "лажи покушава помешати са званичним истинама". 

А таква настојања не наилазе на потребну реакцију министарства културе и образовања јер су уџбеницима још увек неистине, а не могу се ни добити средства за обнову споменика, рекао је Пуповац. 

Присутнима су се обратили и изасланик председника Иве Јосиповића, командант копнене војске ХВ Драгутин Репинц, изасланик председника Сабора Бориса Шпрема посланик Зоран Васић, заменик сисачко мославачке жупанице Марине Ловрић Мерцл Андрија Рудић, изасланик градоначелника Петриње Мирослав Грегуринчић и председница антифашиста у Петрињи Зринка Ћорић.

Тањуг

Скупу одржаном у организацији Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБАХ) и Српског народног вијећа и градских власти Петриње код костурнице и споменика у помен жртвама присуствовало је неколико стотина људи с подручја Баније и Кордуна, као и Загреба и других градова Хрватске, али антифашисти из Велике Кладуше и Пећиграда у БиХ. 

Уприличен је и културно уметнички програм у коме су наступиле женске певачке групе подорбора Српског културног друштва "Просвјета" из Сиска, Петриње и Малог Граца, као и женски хор "Зелени Бријег" из Сиска. 

У Банском Грабовцу догодио се први масовни окршај усташа са устаницима у Хрватској. На основу директива са саветовања у шуми Абез на Кордуну, 42 устаника под водством Васиља Гаћеше напали су у ноћи између 23. и 24. јула зграде општине и железничке станице, а након што су савладали посаду и одузели преко 50 пушака, повукли су се из села. 

Усташе су затим од 24. до 26. јула скупљале све Србе из околних села, укупно 1.285 и довеле их у Бански Грабовац где су их на бруталан начин поубијале. 

Иако се говори да је масакр у Банском Грабовцу био усташка одмазда због напада, то је по речима учесника догађаја и познавалаца историје био део већ смишљеног плана геноцида над Србима по коме је у августу требало побити највише Срба.

 

Извор: Танјуг/Б92

 

Везане вијести: 

Гаћешино име стидљиво споменуто