Парастос страдалим Србима из Великог Паланчишта у Другом свјетском рату

Потомци и поштоваоци српских жртава Великог Паланчишта испред цркве Успења Пресвете Богородице октобра 2012. године

Потомци и поштоваоци српских жртава Великог Паланчишта испред цркве Успења Пресвете Богородице октобра 2012. године

Удружење потомака и поштовалаца цивилних жртава рата 1941-1945 из Великог Паланчишта '' и Црквена општина Паланчиште позивају Вас на

Парастос страдалим Србима из Великог Паланчишта у Другом свјетском рату

Парастос ће служити јереј Владислав Вучановић, парох паланчишки у Храму Успења Пресвете Богородице у Малом Паланчишту, у недјељу 25. октобра 2015. године са почетком у 09.00 часова.

Придружите нам се у молитвеном сјећању на невино пострадале Србе мјештане Великог Паланчишта.

У недељу послије Срђевдана (20.октобар) становници села Мало и Велико Паланчиште и Божићи, остављају своје послове и долазе у цркву да се молитвено сјете својих сродника пострадалих у Другом свјетском рату. За вријеме Другог свјетског рата, под влашћу НДХ, убијено је 464 цивила Великог Паланчишта. Највећи број ових жртава великохрватске идеје убијено је 20 – 22 октобра 1942.

Док свештеник у храму редом помиње имена цивилних жртава народ у мислима ствара слику о некадашњим домаћинима, њиховим женама и дјеци...Са њима су у земљу тада отишле и вриједне руке, знање и умијеће, бројни знани и незнани таленти. Остала су сачувана само њихова имена, која је пописала послијератна комисија за утврђивање жртава рата а касније прецизно допунио Маринко Вучичевић и његови сарадници.

И данас нам та имена показују колики је ударац нанесен Српском народу овог краја. Ипак народ није пропао, већ су тада пред Богом и пред људима заувијек пропали они који су то недјело починили. Сабрање народа на Дан сјећања нам пуном снагом свједочи недужност жртава, а у исто вријеме недвосмислено показује да једном почињено зло је било, јесте  и биће ништа друго него зло. То не може промијенити ни вријеме које пролази, ни лажне пароле које су у прошлости смишљане, ни сулуди покушаји безумника да „пронађу објашњења“ за почињена звјерства.

Једно од стратишта у Великом Паланчишту

Једно од стратишта у Великом Паланчишту

Удружење потомака и поштовалаца цивилних жртава рата 1941-1945 из Великог Паланчишта је иницирало обиљежавање мјеста страдања дрвеним крсним ознакама. Бројни мјештани села су се одазвали и не жалећи времена ни снаге, подигнути су крсни  знаци на тим мјестима. Крстови симболизују мучеништво страдалих. Племенит храстов материјал од којег су крстови направљени још нас подсјећа и на бројне тада попаљене куће, од којих су многе имале управо такву чврсту, тесану грађу. Нека би нас Бог помогао да и ми тако чврсто сачувамо сјећање на недужне жртве Поткозарја и других западних Српских крајева, над којима је спроведен геноцид од стране НДХ.

Споменик страдалим Србима у Великом Паланчишту

Споменик страдалим Србима у Великом Паланчишту

Зоран Радоњић је снимио документарни филм о покољу у Паланчишту, у коме сведоци очевици износе непосредна сјећања на догађаје из октобра 1942. Тако је трајно заштићено од пропадања истинито наслијеђе свих нас. (Али и ми други можемо учинити понеку ситницу да одржимо сјећање на тај догађај. Покосимо око тих споменика, украсимо их цвијећем – за то нам не требају паре већ само воља.)

Вјерујући људи немају дилема о томе да су страдалници понијели вијенац мучеништва и завриједили Царство безвременско. Стога се ми њихови потомци, достојно сјећамо њихове недужности и чинимо им помен у прву недељу послије Срђевдана.

Плоча са крста на Вучковића ГлавициПлоча са крста на локалитету Млинчић - Тук

Плоча са крста на Вучковића Главици                       Плоча са крста на локалитету Млинчић - Тук

 

Везане вијести:

ПОКОЉ НАД СТАНОВНИШТВОМ ВЕЛИКОГ ПАЛАНЧИШТА ...

71 ГОДИНА ОД УСТАШКОГ ПОКОЉА У ВЕЛИКОМ ПАЛАНЧИШТУ

Усташки покољ у Великом Паланчишту октобра 1942.год ...

нови документи о страшном злочину у великом паланчишту

документа ндх свједоче о масакру у великом паланчишту

Паланчиште: 20. октобар - да се не заборави ! - Jadovno 1941.