ПАРАСТОС НЕДУЖНИМ СРПСКИМ ЖРТВАМА ХОРТИЈЕВИХ ФАШИСТА

srna

НОВИ САД, (СРНА) - Епископ бачки Иринеј служио је данас парастос недужним Србима који су убили припадници фашистичких снага Мађарске приликом окупације Новог Сада у априлу 1941. године.

Парастос је служен испред спомен-обиљежја невино страдалим жртвама фашизма од 1941-1945. године на новосадском Аламашком гробљу.

Епископ Иринеј је истакао да ни по коју цијену не смије бити заборављено најмање 500 недужних Срба из Новог Сада, као и више хиљада из Бачке који су страдали од војске нацистичког злочиначког режима Миклоша Хортија.

"Зато ће Српска православна црква сваке године на Аламашком гробљу држати молитвени помен онима који су недужни побијени и чија је једина кривица била само та што су били Срби", рекао је послије парастоса владика Иринеј.
       
Епископ бачки је нагласио да Срби, упркос претрпљеном болу у том стравичном покољу, никада нису поистовијетили мађарски народ са злочинцима какав је био Хорти.
       
"Када су совјетски тенкови 1956. године ушли у Мађарску, велики број Мађара побегао је у Војводину, а топло и сигурно уточиште нашао је у домовима овдашњих Срба. Српски народ је увек знао да разликује народ као целину с једне стране, од носилаца злочиначке идеологије и злочиначке власти као што је била Хортијева", навео је епископ Иринеј.

Он је закључио да је то била насилничка власт у Мађарској која је хтјела да на основама безумног шовинизма силом обнови своје територије од прије 1.000 година.
       
Парастосу су присуствовали малобројни потомци недужних српских жртава и представници Српског народног покрета "Светозар Милетић" и Удружења "Ћирилица". Парастосу поводом 71. годишњице страдања недужних Срба у Новом Саду од мађарских фашиста, није присуствовао нико од представника покрајинске, нити градске власти.

 

Извор: срна