Парастос и комеморација у Кукуњевцу

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/kukunjevac.JPG

Latinica

ЛИПИК, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - У селу Кукуњевац, код Липика, у Хрватској сутра ће бити одржан комеморативни скуп и служен парастос за жртве усташког терора које су страдале у самом Кукуњевцу и онима који су неповратно одведени у Јасеновац у октобру 1942. године, гдје им се губи сваки траг. 

 

Замјеник предсједника Српског народног вијећа /СНВ/ Саша Милошевић ће том приликом открити шест обновљених плоча са 800 уклесаних имена жртава, саопштено је Срни из СНВ-а. 
Спомен-плоче су уништене у посљедњем рату, а обновљене су без подршке Владе Републике Хрватске.
Парастос и комеморативни скуп, који почиње у 11.00 часова, организују Вијеће српске националне мањине града Липика и Мјесни одбор Кукуњевац. 

На дан формирања 12. славонске пролетерске бригаде, 11. октобра 1942. године, село Кукуњевац доживјело је судбину Слобоштине, Кусоња, Сажија и других села у Славонији. 
Припадници усташког домобранског здруга – „лубурићевци“ из Липика опколили су село у ноћи између 10. и 11. октобра и за одмазду због напада на усташко упориште у Шпановици побили 780 људи, жена и дјеце и њихова тијела масакрирали. 

 

Те ноћи су поубијани невини Кукуњевчани, Козарчани и Словенци који су се као избјеглице затекли у Кукуњевцу. 
Пред Други свјетски рат село је бројало око 1.800 становника православне вјероисповијести, од којих је готово 800 страдало у логорима НДХ, а понајвише у октобарском усташком терору. /крај/да

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Везане вијести: 

КУКУЊЕВАЦ: ЗАБОРАВЉЕНО СТРАТИШТЕ ИЗ ДОБА НДХ

Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA

U KAZAMATIMA NA MUKAMA