Паланчиште: 20. октобар - да се не заборави !

У организaцији  Удружења потомака и поштовалаца цивилних жртава рата од 1941. до 1945. године Велико Паланчиште јуче је у Малом  Паланчишту код Приједора, у Храму Успења  Пресвете Богородице служен парастос невиним жртвама усташких покоља  из окотбра 1942. године.  70 година послије окупљени потомци и поштоваоци жртава поручили су нам да мјеста забораву нема.  „Никада се ово мјесто, гдје је злочиначка усташка  рука  поклала старе, немоћне, жене и дјецу, није опоравило  од тог монструозног злочина. Наша је дужност да се сваке године окупимо овдје, у овом Храму који је подијелио судбину свог народа и био уништен од  те исте руке  1942. године, да се молитвено сјетимо жртава. Такође, нажалост, морам рећи да српском народу којег је сваке године све мање  пријети физички нестанак. Негативан природни прираштај, расељавање, као и огромне  претрпљене старадалничке жртве у ратовима у претходном вијеку  проузроковали су такво стање. На оваквим скуповима морамо се запитати како се одупријети  и опстати !?“ Рекао је, између осталог, Јереј Владислав Вучановић парох паланчишки у својој бесједи.


 Послије одржаног парастоса положени су вијенци на локалитету партизанског гробља Порине, гдје се у спомен-костурници налазе и кости дијела жртава октобарских покоља у Великом и Малом Паланчишту и околини. Доктор Милош Стојановић, испред удружења организатора, нагаласио је да ће се свим силама потрудити да  до сљедеће годишњице буду обиљежена и доступна  бар 4 највећа мјеста страдања. Након полагања вијенаца и комеморације , одржана је Друга сједница удружења  којом је предсједавао предсједник удружења мр Зоран Бановић, на којој су конкретизовани нардени правци дјеловања, а све у складу са племенитом намјером очувања сјећања.  Дану сјећања на жртве Паланчишта, као и свим пратећим  активностима, присуствовала је и делегација УГ Јадовно 1941 из Бањалуке. 

 

Парастос и комеморација, Паланчиште  20. окотбар 2012.Парастос и комеморација, Паланчиште  20. окотбар 2012.Парастос и комеморација, Паланчиште  20. окотбар 2012.Парастос и комеморација, Паланчиште  20. окотбар 2012.

 

У ноћи између 22. и 23. октобра 1942. године, група усташа, припадника Друге усташке сатније Осме усташке бојне, предвођена усташким поручником Батинићем, извршила је покољ над становништвом Великог Паланчишта. Усташе су без употребљеног ватреног оружја, ножевима, сјекирама, маљевима и вјешањем убиле 342 становника, међу којима је било 226 дјеце до 17 година старости. Те ноћи, на исти начин убијено је и око 200 становника села Мало Паланчиште и Јеловац. Ово је био један од најмонструознијих злочина које су усташе извршиле у овом дијелу Поткозарја. У Другом свјетском рату у Великом Паланчишту страдало је 536 становника српске националности од укупно 1.080 становника, према попису из 1941. године. 

 

ПОГЛЕДАЈТЕ  ФОТО ГАЛЕРИЈУ

 

Везане вијести: 

Дара Бановић

Усташки покољ у Великом Паланчишту октобра 1942.год.

Комеморација у Паланчишту

СЈЕЋАЊЕ КАО ЗАДАТАК

ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У ВЕЛИКОМ ПАЛАНЧИШТУ

ОБИЉЕЖЕНА 70. ГОДИШЊИЦА ОД СТРАДАЊА СРБА У ПАЛАНЧИШТУ КОД ПРИЈЕДОРА

Obilježena 70. godišnjica stradanja Srba u Velikom Palančištu