Овдје је рођен антифашизам

Petrova gora_obiljezavanje

Обиљежавање 70-годишњице пробоја усташког обруча на Биљегу 12. маја била је прилика да се добије увид у стање антифашистичке споменичке баштине и антифашизма као тековине записане у хрватском Уставу. А да стање није бајно могло се увјерити преко хиљаду људи који су из околних мјеста, удаљенијих крајева Хрватске и западне Босне дошли на скуп што су га организирали Српско народно вијеће (СНВ), Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБА РХ), те опћине Војнић, Крњак, Вргинмост и Топуско.

 

Споменик на Петровцу, рад Војина Бакића, систематски се девастира, па је ове године још огољенији него прошлих. На то је упозорио и предсједник СНВ-а Милорад Пуповац, који се присутнима обратио с бине у подножју споменика.

 

Стварање слободе

 

- Прије четири године изгледао је као на плакату којим се људи позивају на скуп, а данас је уништен, као и 2.999 других споменика. Све док се то не промијени, нећемо моћи говорити да се у Хрватској поштују антифашистичке вриједности у правом смислу те ријечи. Јер као што је у Другом свјетском рату било мало земаља у којима је антифашистички покрет био тако јак, тако је у Европи мало земаља у којима је тако много срушених споменика – рекао је Пуповац.

 

- Прије рата деведесетих није требало говорити колико ово мјесто значи и колико је велико. Није се стварала другачија истина и другачија хисторија – додао је Пуповац и прозвао оне који говоре о антифашизму, али не желе говорити о НОБ-у, као и настојања да се не говори о заједничкој хисторији и вјековној сурадњи Срба, Хрвата и других националних заједница.

 

- Овдје је био антифашизам, па је тек онда уписан у документе ЗАВНОХ-а и Устав. Прије тога био је у одлукама људи који су проводили ту идеју – рекао је Пуповац и позвао надлежне службе да споменик, као и цијели комплекс прогласе пројектом од националне, па и европске важности.

 

Представник САБА РХ Иван Фумић подсјетио је на ратна збивања и нагласио да се у заједничкој борби Срба и Хрвата ковало братство и јединство те стварала слобода.

 

- Након 1990. године ударили су на НОБ и Тита и уништили све књиге о НОБ-у и све књиге на ћирилици. Шта ће будалама писменост – рекао је Фумић и нагласио да је Тито “за њих био тешки злочинац, а за нас херој”.

 

- Бивши министар Томислав Карамарко каже да се бори против политичких злочина, а са својим је специјалцима ухапсио нашег јунака Јосипа Бољковца. Замислите колико је Бољковац био опасан са штакама – изјавио је Фумић и додао да се приликом укидања саборског покровитељства над комеморацијом на Блеибургу видјело тко се томе противи – “Глас Концила”, католички бискупи, десничарске странке и удружења. Захтјев иницијативе Круг за трг да се у Загребу промијени име Трга маршала Тита назвао је примитивним, а организаторима је предбацио да им је стало само до њихове промоције, али не и до истине о НДХ-у.

 

- Само је НДХ имао логоре за дјецу, у којима је убијено 36.000 српске дјеце. Сада такви говоре о злочинима Тита и партизана, прешућујући сва учињена зла – рекао је Фумић.

 

Кокетирање с фашизмом

 

Заступник Јосип Бенчић, изасланик предсједника Сабора Бориса Шпрема, нагласио је да фашизам није умро 1945, иако бисмо сви вољели да јест, него је полако метастазирао, па и у хрватском друштву.

 

- Поједине странке, па и естрада, кокетирају с фашизмом. И са спортских трибина чује се хук. О тим проблемима треба говорити и Хрватска не бјежи од тога. Против фашизма се увијек треба борити – поручио је Бенчић.

 

Представница Министарства културе Весна Јурић Булатовић изразила је наду да ће споменички комплекс бити обновљен и да ће добити улогу коју заслужује.

 

Прочитано је и писмо подршке предсједника Иве Јосиповића, који је нагласио важност антифашистичке борбе. “У свјетлу те чињенице, оживљава се сјећање на партизански пробој, као и на значење које је имала партизанска болница на Петровој гори”, поручио је Јосиповић и изразио увјерење да ће скуп потакнути већу бригу да се меморијално подручје Петрове горе обнови и сачува за млађе генерације.

 

Говорима су претходили минута шутње за погинуле партизане и жртве усташког терора те полагање вијенаца на плато испред девастираног Бакићевог споменика, а нарочито велик аплауз за свој наступ добила је фолклорна група пододбора “Просвјете” из Крњака.

 

Извор: novossti

 

Везане вијести:

 

ЗБОР НА ГОДИШЊИЦУ ПРОБОЈА БИЉЕГА