ОТКРИВЕНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ СТРАДАЛИМА НА ИЛИНДАН 1941. ГОДИНЕ

СРНА

НОВИ ГРАД, 2. АВГУСТА /СРНА/ - У засеоку Вуруне у Доњем Водичеву код Новог Града данас је откривено спомен-обиљежје за 33 цивила страдала на Илиндан 1941. године.Међу страдалима је и 14 дјеце до седам година, од којих двоје тек рођених те 1941. године. 

Парох Ненад Томић, који је освештао спомен-обиљежје и служио парастос, рекао је да су жртве све до есхумације 2006. године, "почивале у миру али не и у смирају, јер није било сахране и опјела". 

"Данас смо отишли и корак даље и освештали достојно спомен-обиљежје које ће служити за сјећање и опомену, а уједно је то и наша захвалност њима што су стајали на стражи отаџбине", додао је Томић. 

Начелница општине Нови Град Сњежана Рајилић нагласила је се још увијек треба борити против заборава. 

"Ово је спомен-обиљежје људима који су страдали у страшном злочину и једини већи злочин може бити тај да их заборавимо", рекла је Рајилићева. 

Милан Ландуп из Доњег Водичева имао је девет година када је усташком покољу у Вурунама изгубио мајку, брата и сестру. 

"Био сам рањен у груди и главу али сам се некако попео на таван и тако прежио, мајка је успјела једну сестру сакрити у кацу и она је рањена али је преживјела и живи у Бачу", испричао је Ландуп. 

Према његовим ријечима, околни мјештани су се тада сакрили у вурунски подрум због неверемена и ту их је опколила и побила усташка војска. 

Након покоља, на гробљу недалеко од саме куће у којој се десио злочин, сахрањене су 42 жртве а преостале 33, које у том тренутку није имао ко да сахрани, покопане су у заједничку гробницу и ту су остале до 2006. године када су ексхумиране и сахрањене. 

Дио документационог материјала о страдању у Вурунама је у Музеју геноцида у Београду, а један дио је у општини Нови Град. 

Професор Милош Вујановић је, на основу прикупљеног материјала и сјећања преживјелих, објавио 2008. године књигу о злочину у Вурунама под називом "Крвави печат". 

Током Другог свјетског рата, када се зброје војне и цивилне жртве, у Доњем Водичеву погинуло је 369 становника. 

Посјету спомен-обиљежју организовала је Комисија за његовање традиција ослободилачких ратова општине Нови Град у сарадњи са општинским СУБНОР-ом и општинском Борачком организацијом Нови Град

 

Извор: срна