ОСВЕШТАНА СПОМЕН-КАПИЈА НА ГРОБЉУ У БУНОВИМА

ФОЧА, /СРНА/ - У Буновима код Фоче јуче је освештана спомен-капија на улазу у мјесно гробљу у засеоку Осијек и служен је парастос жртвама овог краја које су страдале у Другом свјетском рату.


На капији са три бетонска лука, који симболизују Свето тројство, уграђене су двије мермерне плоче са именима 56 мјештана страдалих у рату од 1941. до 1945. године.

На једној плочи су имена 29 српских младића, које су усташе у мају 1942. године одвеле у логор "Старо сајмиште" у Земуну, одакле се никада нису вратили.

На другој плочи су имена погинулих припадника четничког и партизанског покрета, као и цивилних жртава Другог свјетског рата.

У злогласном логору у Земуну Маринку Вукадиновићу из Бунова настрадала су два брата, а отац му је погинуо у партизанима. Вукадиновић каже да партизани и четници у овом селу никада нису међусобно ратовали, те да је ова капија плод жеље њихових потомака да имају јединствен споменик.

"Гинуло се од усташа, Нијемаца, Италијана, али никада партизани и четници из Бунова нису убијали једни друге", прича Вукадиновић.

Спомен-капија изграђена је средствима рођака Данила, Радмила и Драгана Ивановића, који су родом из овог села. "Споменик је подигнут да би наши потомци, када их пут овдје наведе, могли да се сјете својих предака, да их помену и свијећу запале", појашњава Радмило Ивановић.

Он је нагласио да су младићи, који су завршили на "Старом сајмишту" одведени у ланцима са кућног прага, да су страдалу у ланцима у највећим мукама, те да никада није утврђено гдје су сахрањени.

Идејни творац споменика, сликар Данило Ивановић, који већ дуго година живи у Норвешкој, каже да су три лука и двије мермерне плоче уобличени у једну цјелину, која уједињује њихове претке.

"Испод централног свода је улаз, куда уносимо наше мртве, а два крила са два мермерна блока објединила су све жртве, јер су сви они наши, а идеолошке подјеле су им биле наметнуте", рекао је Данило Ивановић.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Остала стратишта