ОСУДА ПОСТАВЉАЊА БИЈЕЛЕ ТРАКЕ НА СПОМЕНИК НАРОДНОМ ХЕРОЈУ

Предсједник приједорске организације СУБНОР-а Вељко Родић осудио је данас постављање бијеле траке на споменик народном хероју доктору Младену Стојановићу око подигнуте руке која симболише одлучност борбе за све људе.

Бијела трака на споменику Младену Стојановићу

Бијела трака на споменику Младену Стојановићу

"Такав чин заслужује осуду свих слободарски настројених људи, а посебно наше организације која је осјетљива кад неко за свој рачун и за своје циљеве жели да злоупотријеби име и дјело нашег прослављеног доктора", рекао је Родић на конференцији за новинаре у Приједору.

Он је навео да је организатор јучерашњег дана бијелих трака у Приједору желио обиљежити 31. мај 1992. године.

"То је дан који је по свему био посљедица неуспјелог напада на Приједор. Тај напад није имао за циљ слободу свих, већ сасвим нешто друго", рекао је Родић говорећи о нападу паравојних муслиманских формација 30. маја 1992. године у којем је у Приједору погинуло 15, а рањено 26 полицајаца и војника.

Да ли је мотив постављања бијеле траке то што се жели обиљежити неуспјели напад и убијање недужних људи у раним јутарњим сатима или је ријеч о нечему другом, можемо само да нагађамо, али оно што је сигурно тачно јесте да не дозвољавамо да се наш највећи херој на било који начин користи за појединачне интересе било које групе грађана", поручио је Родић.

Он је позвао суграђане да се окрену стварању бољих услова живота за све и да у доктору Младену Стојановићу траже узор за своје понашање, а не средство за остварење парцијалних циљева.

"Да ли је њима познато да је град Приједор у Другом свјетском рату изгубио 987 дјеце и да је имао 4.037 цивилних жртава фашистичког терора? Од укупно 987 дјеце 137 страдало је у логорима, а сва остала су жртве покоља. Шта би било кад бисмо ми сада покренули акцију да на посебан начин обиљежавамо крваве дане у Приједору од 30. јула 1941. до 2. августа 1941. године када су усташе у овом граду побиле 1.500 људи", упитао је Родић.

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Благоја Гајић рекао је да је бијела боја знак предаје и да не приличи народном хероју Младену Стојановићу.

"Ми борци НОБ-а борићемо се на све начине да се супротставимо онима који желе умањити значај наше борбе, чуваћемо трајно њене тековине и преносити на младе, на потомке и на поштоваоце бораца НОБ-а", поручио је Гајић.

У Приједору је јуче иницијатива "Јер ме се тиче" организовала мирну шетњу захтијевајући изградњу споменика за стотину двоје дјеце убијене 1992. године у овом граду. Учесници су носили бијеле траке на надлактицама, а једна трака осванула је и на споменику доктору Младену који се налази испред зграде градске управе.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СЈЕЋАЊЕ НА МЛАДЕНА СТОЈАНОВИЋА - Jadovno 1941.

Борис Радаковић: Гугл и хронологија злочина у Приједору ...

(НЕ)ЗАБОРАВЉЕНИ ЗЛОЧИН НАД ЦИВИЛИМА - Jadovno 1941.