Одржани парастос и комеморација жртвама усташког геноцида испод Клека - Клечка јама

Клечка јама 2012 .| Klečka jama 2012.

У недјељу, 12. коловоза 2012.год., одржани су парастос и комеморација жртвама усташког геноцида подно Клека - Клечка јама. Организатор комеморације је Вијеће српске националне мањине за подручје града Огулина.

 

Парастос жртвама предводили су парох огулински, протојереј Милан Симић и дрежнички, протојереј Милош Орељ.

Комеморацију жртвама у име организатора, ВСНМ-а, водио је Синиша Љубојевић.

Комеморацији и парастосу присуствовали су Јосип Бољковац, потпредсједник СНВ-а Саша Милошевић, предсједник СКД-а Просвјета Чедомир Вишњић, предсједник ВСНМ-а за подручје града Огулина Невен Ивошевић, Предсједник Удруге "Јадовно 1941. године" Душан Басташић из Бања Луке, конзулица Републике Србије у Ријеци Мирјана Миленковић те представници Удруга антифашиста Огулина, Карловца и Карловачке жупаније.

У свом обраћању, Синиша Љубојевић се захвалио присутнима што одају почаст жртвама усташког геноцида на овом стратишту, Клечкој јами. "Ниједан злочин не смијемо заборавити јер тиме заборављамо жртве. Заборављајући жртве, заборављамо и себе", рекао је Љубојевић.

Посебно се захвалио проф. др. Ђури Затезалу због доприноса за проналажење информација у тексту који је написао за жртве и злочин у Клечкој јами. Према ријечима др. Затезала, усташе су почеле хапсити српско становништво након доласка Анте Павелића у Огулин, 13. травња 1941. год. Народ је бацан у Клечку јаму, Ђулин понор, Крпелску јаму и друга стратишта. У Клечкој јами усмрћене су 453 жртве хладним оружјем. Жртве су у јаму бацане од свибња до коловоза 1941. год.

Присутнима се обратио и господин Бољковац који је изразио жаљење за почињеним злочином и невиним жртвама.

На мјесту Клечке јаме била је постављена спомен плоча жртвама, која је по други пут бачена 1991.

 

 

 

 

Извор: Огулин инфо

 

Везане вијести: 

КЛЕЧКА ЈАМА – СТРАТИШТЕ ЖРТАВА УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА - ГЕНОЦИДА

Клечка јама - прва комеморација и парастос након 71 године

ОСВЕШТАН ЧАСНИ КРСТ И СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОБИЈЕНЕ СРБЕ

Фото: 12.08. 2012. Парастос код Клечке јаме