ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

Свечана академија одржана је у Културном центру у Градишци

Свечана академија одржана је у Културном центру у Градишци

У Културном центру Градишка синоћ је одржана свечана академија поводом обиљежавања Дана општине - 24. априла и 70 година од њеног ослобођења од фашистичке окупације.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић истакао је да је ослобођење народа општине Градишка прије 70 година плод херојске борбе антифашиста. 

"Ипак, слобода је плаћена са више од 14.000 жртава усташког фашистичког терора на подручју Градишке, међу којима је било 4.500 дјеце млађе од 15 година", нагласио је Латиновић. 

Он је нагласио да је у Другом свјетском рату Градишка претрпјела и огромна разарања, али да је жеља за животом надвладала и да је у релативно кратком року обновљена уништена инфрастуктура, куће и газдинства, те да је крајем 60-их година прошлог вијека ова општина ушла у период интензивнијег привредног развоја. 

Латиновић је навео да је у периоду 70-их и 80-их година прошлог вијека Градишка стасала у развијену урбану средину и да на тим темељима треба да се и даље развија. 

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Градишка Тане Гаковић рекао је да друштво данас нема исти однос према тековинама Народно-ослободилачке борбе као прије 50 година, те да постоје покушаји пласирања неистина о периоду Другог свјетског рата. 

Он је навео да је Други свјетски рат преживјело више од 3.000 бораца из Градишке, а да је данас живо њих 37, али да заједно са потомцима чине градишки СУБНОР који има око 300 чланова. 

Гаковић је навео да на подручју општине постоје 52 споменика борцима народно-ослободилачког покрета и жртвама фашистичког терора, чије је одржавање, захваљујући разумијевању локалне власти, на задовољавајућем нивоу. 

У културно-умјетничком програму свечане академије учествовали су, између осталих, глумци "Град позоришта", Градског дјевојачког хора "Лира", пјевачка група "Перла", Културно-умјетничко друштво "Коловит". 

Академији су приствовали представници локалне заједнице, начелник општине Прњавор Синиша Гатарић, предсједник општине Ћуприја Славко Цветковић, амерички и словеначки конзули Едвард Галагер и Бранко Зупанц, шеф канцеларије мисије ОЕБС-а у Бањалуци Дмитриј Јорданиди, посланици у Народној скупштини Републике Српске из Градишке, представници вјерских заједница и бројни грађани. 

Поводом Дана општине Градишка - 24. априла, данас у 9.00 часова биће положени вијенци и цвијеће на спомен-обиљежја у градском парку, а у Завичајном музеју у 9.30 часова биће отворена изложба "Путеви слободе", допуњена новом историјском грађом, која ће први пут пут бити изложена у јавности. 

За 10.00 часова у градском парку заказано је отварање Осмог фестивала гастрономије и културне баштине "Здравофест 2015". 

На фестивалу ће бити организовано гастро-такмичење ловаца и риболоваца, изложба здраве хране и традиционалне кухиње, те избор најбоље ракије, као и промоција домаћих вина и сокова, пчелињих и других еко-производа. 

Концерт Бањалучке филхармоније у Културном центру Градишка заказан је за 20.00 часова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Дан побједе над злом - Jadovno 1941.

Босанска крајина у Другом светском рату(4) - Jadovno 1941.

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ... - Jadovno 1941.