ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ НАРОДНИ ЗБОР У ПАЛАНЧИШТУ

ПРИЈЕДОР, 19. ОКТОБРА /СРНА/ - У Великом Паланчишту код Приједора данас је, у знак сјећања на 367 цивила страдалих прије 72 године у овом селу, одржан традиционални народни збор на гробљу жртава фашистичког терора.

Делегације градске управе, републичке и градске организације СУБНОР-а и породице потомака страдалих Козарчана положиле су вијенце на спомен-костурницу и евоцирали успомене на те догађаје у ноћи 21. и 22. октобра 1942. године. 

Предсједник републичке организације СУБНОР-а Благоје Гајић рекао је да је тада била друга офанзива непријатељске војске на Козари. 

"Фашистичке снаге су и у овој офанзиви насрнуле на голоруки народ, иако им је примарни циљ био борба против козарачких партизана. Ово је један од најмонструознијих злочина који је за вријеме Другог свјетског рата извршен на Козари, јер је те ноћи убијено, без иједног пуцња, више стотина жена и дјеце", додао је Гајић. 

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Вељко Родић је истакао да је ово сјећање на жртве над којима су усташе у ноћи 21. на 22. октобар 1942. године извршили стравичан покољ, без икаквог повода и наређења. 

"Усташе су упале у село, без икаквог наређења и повода, и побиле недужне сељане, углавном жене и дјецу, док је друга група исти злочин починила у сусједном селу Горњи Јеловац. Ми се сваке године овдје окупљамо да евоцирамо успомене на тај догађај и још једном присјетимо свих жртава тог стравичног покоља које наше историјско памћење не смије да заборави", додао је Родић. 

Замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић истакао је да је ово мјесто које подсјећа на страдање недужних људи. 

"Овдје су страдали цивили, жене и дјеца, затрте су цијеле породице за само једну ноћ, тако да је обавеза и њихових потомака и свих нас да евоцирамо успомене на овај трагичан догађај и да пошаљемо поруку да се овако никад и нигдје више не деси", рекао је Ђаковић. 

Међу онима који су одали почаст страдалим цивилима, али и безименим партизансим борцима чије се хумке налазе на овом гробљу, били су и једини живи свједоци овог покоља Мићо Бановић и Душан Бабић. 

Њима су, упркос поодмаклим годинама, још жива сјећања на страх који су као дјеца преживјели те јесени прије 72 године, када су гледали страдање својих мајки, браће и сестара и бјежали од смрти. 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Комеморација у Паланчишту

Годишњица усташког покоља у Великом Паланчишту октобра 1942.год.

Усташки покољ у Великом Паланчишту октобра 1942.год.