ОДРЖАН НАРОДНИ ЗБОР У ВЕЛИКОМ ПАЛАНЧИШТУ

Полагање вијенаца на спомен-обиљежје у Великом Паланчишту

Полагање вијенаца на спомен-обиљежје у Великом Паланчишту

У Великом Паланчишту код Приједора данас је одржан традиционални народни збор на гробљу жртава фашистичког терора, као знак сјећања на 367 цивила страдалих прије 73 године у овом селу.

Делегације градске управе, републичке и градске организације СУБНОР-а и породице потомака страдалих Козарчана положиле су вијенце на спомен-костурницу и евоцирали успомене на те догађаје.

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Вељко Родић истакао је у обраћању да је ово сјећање на жртве над којима су усташе у ноћи између 21. и 22. октобра 1942. године извршиле стравичан покољ без икаквог повода и наређења.

"Усташе су упале у село без икаквог повода и побиле недужне сељане, углавном жене и дјецу, док је друга група исти злочин починила у сусједном селу Горњи Јеловац. Ми се сваке године овдје окупљамо да евоцирамо успомене на тај догађај и још једном присјетимо свих жртава тог стравичног покоља које наше историјско памћење не смије да заборави", рекао је Родић.

Замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић истакао је да је ово мјесто које подсјећа на страдање недужних људи.

"Овдје су страдали цивили, жене и дјеца, затрте су читаве породице за само једну ноћ тако да је обавеза и њихових потомака и свих нас да евоцирамо успомене на овај трагичан догађај и да пошаљемо поруку да се овако никад и нигдје више не деси", истакао је Ђаковић.

Међу онима који су одали пошту страдалим цивилима, али и безименим партизансим борцима чије се хумке налазе на овом гробљу, био је и једини живи свједок овог покоља Мићо Бановић (83).

Упркос поодмаклим годинама, он је истакао да су још жива сјећања на страх који је као десетогодишњи дјечак претрпио те јесени прије 73 године бјежећи од сигурне смрти.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Паланчиште: 20. октобар - да се не заборави ! - Jadovno 1941.

71 ГОДИНА ОД УСТАШКОГ ПОКОЉА У ВЕЛИКОМ ПАЛАНЧИШТУ

ПОКОЉ НАД СТАНОВНИШТВОМ ВЕЛИКОГ ПАЛАНЧИШТА ...