ОБИЉЕЖЕНО 70 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА У ЛИЈЕВЧУ ПОЉУ

У Србцу служен парастос страдалим припадницима ЈВУО

У Србцу служен парастос страдалим припадницима ЈВУО

У селу Разбој код Српца данас је обиљежено 70 година од страдања бораца Југословенске војске у отаџбини на Лијевчу пољу.

Помен и Свету архијерејску литургију у храму Преображења Господњег у Разбоју код Српца служили су Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, уз саслужење двадесетак свештеника Српске православне цркве из бањалучке регије и Црне Горе.

Неколико стотина грађана присуствовало је помену за припаднике бивше Југословенске војске у отаџбини, цивиле и свештена лица који су страдали крајем Другог свјетског рата, повлачивши се путем голготе од Острога, преко Лијевче поља до Зиданог моста, Камника, Кочевског рога и Похорја у Словенији.

Митрополит Амфилохије рекао је да се међу страдалницима налазио и тадашњи митрополит црногорско-приморски Јоаникије којем је посљедње храмовно богослужење било у старом храму Преображења Господњег у Разбоју.

Тај храм је подигнут прије 123. године, па би га, сматра митрополит, због значаја требало санирати и дати му име Светог Јоаникија које црква обиљежава сваке године 17. јула.

"Због огромног труда и несвакидашње љубави да се сачува од заборава српска голгота с краја Другог свјетског рата, данас на овом мјесту директору Секретаријата за вјере Републике Српске Драгану Давидовићу уручујем одликовање Златни лик Петра Другог Петровића Његоша, Ловћенског тајновидца", рекао је митрополит Амфилохије.

Он је свештенику новог храма Преображења Господњег у Разбоју Младену Продановићу уручио икону са ликом настрадалог митрополита Јоаникија и двадесетак свештеника који су са њим ликвидирани од усташа на страдалничком путу ка Словенији.

Митрополит Амфилохије је орденом Светог Петра Цетињског одликовао и Мира Микетића родом из Андријевице који се као дјечак од девет година повлачио са родитељима, припадницима Југословенске војске у отаџбини, свештенством и остао жив, да би за живота објавио три књиге под називом "Кроз пакао и натраг".

Микетић је рекао да му је ово признање још драже јер данас слави 80. рођендан. Он је додао да припрема издање нове књиге о страдању српског народа у Другом свјетском рату.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Гробнице Лијевча поља - Jadovno 1941.

Кроз пакао и натраг: 1945 – 2015. - Jadovno 1941.

Сећање на крваву голготу!