ОБИЉЕЖЕНО 70 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ДРИЊАЧЕ

 У Дрињачи обновљен споменик из периода НОБ-а

У Дрињачи обновљен споменик из периода НОБ-а

Поменом и полагањем вијенаца на реконструисани споменик жртвама Народноослободилачке борбе 1941-1945. године у Дрињачи, обиљежено је 70 година од ослобођења овог зворничког насеља у Другом свјетском рату.

 

Потпредсједник ОО СУБНОР Зворник Неђо Лукић рекао је да је споменик подигнут за 1.203 убијена цивила и 218 погинулих бораца. 

 

Он је истакао велико задовољство јер је споменик реконструисан. 

 

Лукић се захвалио начелнику општине Зворник Зорану Стевановићу што је прихватио да споменик буде реконструисан, као и његовом замјенику Бојану Ивановићу, јер је овај споменик, који је направљен давне 1976. године, био потпуно пропао. 

 

"Желимо да овај споменик опомиње наше потомке и потомке наших потомака шта су ратови, да они доносе зло и да не треба никада и нигдје да се дешавају, али истовремено и да чувамо спомен на побијене цивиле и борце", рекао је Лукић. 

 

Он је додао чланови СУБНОР-а, њихови потомци и поштоваоци полагањем вијенаца на споменике у Дрињачи, те Зворнику, Козлуку и Пилици обиљежавају значајне датуме из НОБ-а. 

 

Замјеник начелника Ивановић рекао је да је за реконструкцију споменика издвојено око 6.800 КМ. 

 

"Из општинског буџета издвојено је 4.800 КМ, док је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите одобрило још 2.000 КМ. Са споменика су уклоњене дотрајале и оштећене мермерне плоче и он је обложен гранитним плочама. Зуб времена учинио је своје и на овај начин жељели смо да га сачувамо од потпуног пропадања", истакао је Ивановић. 

 

Помен је служио свештеник Милан Миловановић, док су вијенце положили представници зворничког СУБНОР-а, Борачке организације, Удружења ратних војних инвалида, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, те општине Зворник.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА - Jadovno 1941.

ДОКУМЕНТА О СТРАДАЊУ СРПСКОГ НАРОДА - Jadovno 1941.

САНИРАНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ - Jadovno 1941.