ОБИЉЕЖЕНЕ 74 ГОДИНЕ ОД ЊЕМАЧКИХ ЗЛОЧИНА НАД ЦИВИЛИМА

Објешени Срби на Теразијама у центру Београда

Објешени Срби на Теразијама у центру Београда

Полагањем вијенаца и одавањем почасти на Теразијама, код Споменика објешеним родољубима, данас су обиљежене 74 године од злочина нацистичких окупационих снага над цивилима у Београду.

 

Државну церемонију предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, а вијенац је положио и замјеник градоначелника Београда Андреја Младеновић. 

 

Поповић је рекао да је погрешно мислити да је фашизам коначно побијеђен 1945. године и да се више неће појављивати, наводећи да он и данас постоји и да "ради нешто слично што је радио и у 20. веку". 

 

Повић је поручио да је фашизам велико зло против кога се мора борити, а да је обиљежавање 74 године од злочина на Теразијама један од начина те борбе. 

 

"Не можемо да се не запитамо које је зло учинило тих петоро људи њемачком фашизму да би на тако бруталан начин били убијени па вешани на Теразијама. Колика су претња била два радника, два сељака и један ђак?", упитао је Поповић. 

 

Он је рекао да су ови цивили свирепо убијени 17. августа 1941. године, а онда мртви вјешани у циљу застрашивања српског народа, родољуба, али и свега онога што је било прогресивно у тадашњој Србији. 

 

Њемачке окупационе власти су 17. августа 1941. године објесиле на стубове јавне расвјете на Теразијама петорицу Београђана оптужених за пружање отпора. 

 

У спомен на њих, град Београд је на тргу Теразије, у непосредној близини Игуманове палате, 1983. године поставио Споменик објешеним родољубима, дјело академског вајара Николе Јанковића.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖЕНЕ 72 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА НА ТЕРАЗИЈАМА ...

основати јединствени меморијални центар за страдале србе

Одмазде окупатора - Jadovno 1941.