ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА НА ИЛИНДАН 1941. ГОДИНЕ

Спомен плоча страдалим Србима у Доњем Водичеву код Новог Града

Спомен плоча страдалим Србима у Доњем Водичеву код Новог Града

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код спомен-обиљежја, данас су у Доњем Водичеву код Новог Града обиљежене 74 године од страдања 75 српских цивила које су на Илиндан 1941. године убиле усташе.

Савјетник начелника општине Нови Град Ранко Дабић рекао је да је на Илиндан 1941. године у засеоку Вуруне у Доњем Водичеву почињен страшан злочин.

"Само на Козари и у Поткозарју у Другом свјетском рату страдало је око 40.000 људи, а свака четврта жртва била је дијете", рекао је Дабић.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Драго Тодић подсјетио је да је на подручју општине Нови Град у Другом свјетском рату страдало између 7.000 и 8.000 људи.

"Ако се узме у обзир могући природни прираштај, то је још 4.000 људи. Посљедице тих страдања не могу се сагледати, јер наша општина никад није достигла број становника који је имала прије 1941. године", рекао је Тодић.

Свештеник Ненад Радуловић у бесједи након парастоса рекао је да је данас одата почаст невиним жртвама које су страдале само зато што су биле српске националности.

"Доста је јама, пећина, логора, села и градова у којима су Срби страдали у свим протеклим ратовима. Неизмјерна је жртва српског народа која се данас жели потцијенити јер нас приказују као геноцидан народ и окупаторе, што је апсурд и лаж. О томе свједоче и ове жртве. Наше су жртве превелике, а бол, туга и достојанство су велики", рекао је Радуловић.

Вијенце су код спомен-обиљежја положили представници општине Нови Град, Борачке организације и СУБНОР-а.

Крајем јула и почетком августа 1941. године бригада легије Анте Павелића боравила је на подручју Новог Града око 20 дана и за то вријеме је на најсвирепији начин убијала становништво по селима.

У близини Костајнице за неколико дана убијено је око 2.000 стараца, жена и дјеце, а на подручју Добрљина, Горњег и Доњег Водичева, Велике Жуљевице и других села у првој половини августа 1941. године још око 2.000 цивила.

У овом погрому убијено је 106 дјеце, а само у засеоку Вуруне поклано је 24 дјеце.

У мјесном гробљу сахрањене су 42 жртве, а 33 тијела су бачена у рупу гдје су остала до есхумације 2006. године, након чега су сахрањена у заједничку гробницу гдје је 2012. године изграђено спомен-обиљежје.

Овај и друге злочине усташке власти почетком августа 1941. године, када је на простору Крајине убијено десетине хиљада српских цивила, тематски обрађује књига професора Милоша Вујановића "Крвави печат" настала на основу прикупљеног материјала и сјећања преживјелих.

Осим у Вурунама, у оквиру обиљежавања Дана страдања цивилног становиштва општине Нови Град, парастос је јутрос служен и у храму Свете великомученице Марине у Масловарама за страдале из овог и насеља Црна Ријека и Јошава.

Обиљежавање овог датума, у сарадњи са општином Нови Град, општинском Борачком организацијом и СУБНОР-ом, организује општинска Комисија за његовање традиција ослободилачких ратова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

обиљежен дан страдања цивила другог свјетског рата у новом ...

усташки злочинци искаљивали бијес над женама и дјецом

откривено спомен-обиљежје страдалима на илиндан 1941. године