ОБИЉЕЖЕНА 72. ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРБА У КУКУЊЕВЦУ

КУКУЊЕВАЦ, 13. ОКТОБРА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован учествовао је на комеморацији у знак сећања на пострадале мјештане села Кукуњевац у Другом свјетском рату, саопштено је данас Срни из Епархије славонске.


Окупљени народ са својим епископом посјетио је прво рушевине сеоског храма Свете Петке, срушеног у посљедњем рату, одакле су мјештани Кукуњевца 11. октобра 1942. године поведени на стратиште.

На подручју данашњег спомен-подручја усташе су 11. октобра 1942. године убиле 243 српска цивила, већином војно способна, претходно их окупивши испред сеоског храма.

Током Другог свјетског рата у селу Кукуњевац страдало је 730 жртава, од тога је било 660 српских цивила и неколико Јевреја и Чеха.

Након комеморације владика Јован је са свештенством одслужио помен на гробном мјесту, а затим се пригодном бесједом обратио присутнима, подсјетивши их на три завјета Светог владике Николаја Охридског и Жичког.

Комеморацији и помену су, осим рођака пострадалих и житеља села, присуствовали и положили вијенце представници Српског националног вијећа околних општина и жупанија, као и представници удружења антифашиста.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Парастос и комеморација у Кукуњевцу

"Ne damo da se uspomene ubijaju"

ОБИЉЕЖЕНО 19 ГОДИНА ОД ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

КУКУЊЕВАЦ: ЗАБОРАВЉЕНО СТРАТИШТЕ ИЗ ДОБА НДХ