Обиљежен Међународни дан Холокауста на жидовском гробљу у Пожеги

margel_clanak.png

На Међународни дан сјећања на жртве Холокауста 27. сијечња 2012. године одржана је средишња антифашистичка комеморација за пострадале жртве усташког, фашистичког и нацистичког терора становника Пожешке котлине на жидовском гробљу у граду Пожеги.
Предсједница Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Града Пожеге гђа. Ката Хољевац позвала је присутне на минуту шутње уз полагање вијенца. О страдању пожешких Жидова говорио је Боривој Зарић, гдје је истакнута монографија о пожешкој жидовској заједници "Валлис Јудаеа - Повијест пожешке жидовске заједнице" аутора Алена Будаја, који је открио и особу која је одговорна за уништење те заједнице - усташког шефа полиције Миливоја Ашнера - који је прошле године умро у бјегству пред правосудним органима Републике Хрватске у Аустрији.

Аутор студије о пожешким Жидовима детектирао је и поименично побројао унутар Пожешке котлине 189 жртава, а изван котлине 187, што је свеукупно 376 жртава Холокауста за пожешки крај. У међувремену након изласка књиге аутор је пронашао у даљњим истраживањима још имена жртава страдалих, што указује на потребу непрестаног истраживања и документирања догађаја у Другом свјетском рату. Тиме бисмо разбијали предрасуде антисемитизма, расизма и ксенофобије, а понајвише бисмо повијесним истраживањима побијали штетан рад порицатеља Холокауста и масовних усташких злочина, односно врло штетног повијесног ревизионизма који с перфидијом стреми да ратне злочинце прометне у домољубе и свеце.

 

Извор: margelovinstitut