ОБИЉЕЖЕН ДАН СТРАДАЊА ЦИВИЛА ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА У НОВОМ ГРАДУ

НОВИ ГРАД, /СРНА/ - Служењем парастоса и полагањем вијенаца у Новом Граду јуче је обиљежен Дан страдања цивилног становништва ове општине у Другом свјетском рату.


Парастоси су служени у засеоку Вуруне у Доњем Водичеву, у Црној Ријеци и Благају, док су вијенци положени код спомен-обиљежја за 292 погинула борца Народно ослободилачког рата и 489 жртава фашистичког терора у Брезицима.

Замјеник начелника општине Нови Град Зоран Старчевић рекао је да је у Другом свјетском рату на подручју ове општине страдало више од 6.000 цивила.

"Крајем јула и почетком августа 1941. године једна бригада тек формиране Павелићеве `легије` задржала се на овим просторима око 20 дана и за то вријеме на најсвирепији начин убијала становништво", рекао је Старчевић након парастоса у Вурунама, који је служен за 75 цивила убијених на Илиндан 1941. године.

Он је подсјетио да је у близини Костајнице за неколико дана убијено око 2.000 стараца, жена и дјеце, док је на подручју Добрљина, Горњег и Доњег Водичева, Велике Жуљевице и других села у првој половини августа 1941. године убијено још око 2.000 цивила.

Према његовим ријечима, у овом погрому убијено је 106 дјеце, а само у засеоку Вуруне поклано је 24 дјеце.

Један од ријетких који су преживјели покољ у Вурунама, осамдесетдвогодишњи Милан Ландуп и данас се сјећа тог Илиндана 1941. године.

Ландуп свједочи да се мјесно становништво сакрило од усташа у шуму, али их је "јако невријеме натјерало да сви пређу у кућу".

"Убрзо су дошле усташе опколиле кућу и у подруму на најмучнији начин побиле људе. Препознао сам међу њима једну жену Фрацику којој сам носио млијеко, она је имала пушку на којој је био нож и убијала људе", прича Ландуп.

Он каже да се о овом злочину није говорило у бившој држави, а и када се говорило крили су се починиоци.

"Сјећам се да су двојица преживјелих који су након рата завршили школу и живјели у Новом Саду 1977. године направили прву плочу како би обиљежили кућу у којој се десио злочин. Том догађају присуствовали су преживјели и породице страдалих. Један новинар из Загреба ме питао како се то десило и када сам му рекао да су то урадиле усташе и да су то били људи које познајемо, он ме убјеђивао да су то били Нијемци, а ја сам понављао да нису и умало да ме нису затворили", присјећа се Ландуп.

Након Другог свјетског рата, Ландуп је у Бањалуци свједочио о злочину у Вурунама на суђењу Францики која је била осуђена на осам година затвора, а након што је одслужила казну долазила је код родбине у сусједно мјесто Добрљин.

Кућа у Вурунама у којој су на Илиндан 1941. године усташе побиле 75 цивила, међу којима је било тек рођене дјеце и трудница и сад постоји и у њој живе потомци страдалих.

Ландуп прича да је покољ преживјело седморо људи, од којих су осим њега и његове сестре која живи у Бачу, жива још два човјека, који живе у Београду и Костајници.

На мјесном гробљу у Вурунама сахрањене су 42 жртве, док су 33 тијела бачена у рупу, гдје су остала до есхумација 2006. године, након чега су сахрањена у заједничку гробницу, гдје 2012. године изграђено спомен обиљежје.

Овај и друге злочине усташке власти почетком августа 1941. године, када је на простору Крајине побијено десетине хиљада српских цивила, тематски обрађује књига професора Милоша Вујановића "Крвави печат", настала на основу прикупљеног материјала и сјећања преживјелих.

Обиљежавање Дана страдања цивилног становиштва општине Нови Град у Другом свјетском рату, у сарадњи са општином Нови Град, Борачком организацијом и СУБНОР-ом, организује општинска Комисија за његовање традиција ослободилачких ратова.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Н. Град: Вијенци код заједничког спомен-обиљежја

Нови Град: Годишњица страдања 56 бораца ВРС