ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРЦА

Doboj

ДОБОЈ, /СРНА/ - Делегације Удружења антифашиста и бораца Народноослободилачког рата /НОР/, поводом 4. јула - Дана борца, положиле су вијенце и одале почаст погинулим борцима и цивилима у Другом свјетском рату код Спомен-костурнице у градском парку "Хероја" у Добоју.

У меморијалном комплексу градског парка "Хероја" налази се Спомен-костурница у чијој се крипти налазе посмртни остаци 186 погинулих бораца НОР-а, пет народних хероја и 111 устаника које је усташки пријеки суд у Добоју 1941. године осудио на смрт и стрељао.

 

Обиљежавању Дана борца и полагању вијенаца код Спомен-костурнице погинулим борцима НОР-а у присуствовали су преживјели борци и потомци погинулих бораца, делегације организација и удружења грађана који његују традицију народноослободилачке и антифашистичке борбе.

 

Према књизи "Путевима партизанским", коју је у августу 2008. године објавио Маринко Гојковић из Добоја, у НОР-у и партизанским одредима у Другом свјетском рату са добојског подручја учествовало је 4.200 бораца, од којих је 695 погинуло, а у усташко-фашистичке логоре одведено и убијено 642 бораца и цивила.

 

 

Извор: срна