ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА НЕСТАЛИХ И ПОГИНУЛИХ У ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОМ РАТУ У БАЊАЛУЦИ

Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске биће обиљежен 15. септембра у Бањалуци пригодним манифестацијама и уз поруку да што прије мора да буде завршен процес тражења несталих, речено је данас на конференцији за новинаре Одбора Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.


Програмом обиљежавања предвиђено је да у 9.30 часова у Саборном храму Христа Спаситеља буде служен парастос погинулим и убијеним борцима и цивилима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У 10.15 часова биће положени вијенци на спомен-обиљежје погинулим борцима на гробљу "Свети Пантелија". Вијенци ће бити положени и на Спомен-костурницу на Новом гробљу гдје је предвиђено обраћање званичника са почетком у 11.25 часова.

Програмом је у 11.45 часова предвиђено полагање вијенаца на споменик "12 беба", док ће јавна трибина о процесу тражења несталих почети у 13.00 часова у Банском двору.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске генерал Милан Торбица подсјетио је да је завршетком рата евидентирано 5.250 несталих лица, од којих су 2.735 цивили, међу којима и 30 дјеце, а остало су припадници Војске и МУП-а Републике Српске.

"До 1. јануара 2008. године, односно до почетка рада Института за нестала лица БиХ, ријешена је судбина 3.545 несталих са пописа Канцеларије за нестала лица Српске или у просјеку 320 случајева годишње. За све пронађене и идентификоване постоје комплетни судско-медицински налази, а све ексхумације и идентификације рађене у организацији те Канцеларије пратиле су наредбе надлежних судова и тужилаштава", навео је Торбица.

Он је нагласио да, почетком рада Института за нестала лица БиХ, долази до наглог и великог застоја у процесу тражења несталих, наводећи као примјер да су у првих пет мјесеци рада Института идентификовани посмртни остаци 600 несталих Бошњака и само осам Срба.

Торбица је истакао да је такав тренд настављен и наредних година, што је резултовало да је за протеклих пет година рада Института пронађено, ексхумирано и идентификовано 33 несталих Срба.

Он је навео да се, закључно са 1. јуном ове године, на списку несталих налазе још 1.682 лица, док се у три спомен-костурнице у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу налазе посмртни остаци 657 неидентификованих тијела.

Предсједник Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да тамо гдје је на сцени ексхумација и идентификација, треба да буде и процесуирање ратних злочина, јер је 80 одсто несталих лица жртва ратног злочина.

"Ако би се отворио активнији процес утврђивања ратних злочина над Србима, онда би и прије пронашли нестала лица за којима се још трага. А то очито није ни жеља ни намјера федералних и дјелимично заједничких институција БиХ, а посебно спонзора из међународне заједнице", истакао је Митровић.

Он је подсјетио да је Европска комисија 2010. године изразила забринутост због малог броја идентификованих српских жртава, али да је сама та изјава, без конкретно предузетих мјера, недовољна.

Митровић је најавио да ће на јавној трибини у оквиру обиљежавања Дана несталих лица бити донесени одређени закључци које ће Скупштина Републичке организације на сједници 16. септембра преточити у захтјеве које ће упутити прије свега Влади Српске.

Према његовим ријечима, циљ је да Влада са својим стручним службама разријеши финансијске и правне радње како би била започета идентификација посмртних остатака који се налазе у три спомен-костурнице у Српској.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ЈОШ СЕ ТРАГА ЗА 9.643 НЕСТАЛА ЛИЦА

КОЈИЋ: 800 ДОСИЈЕА О СРПКИЊАМА ЖРТВАМА РАТА

ПРИКРИВА СЕ СУДБИНА НЕСТАЛИХ СРБА