ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД УСТАНКА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Добој - споменик

ДОБОЈ, 19. АВГУСТА (СРНА) - На подручју општине Добој данас је почело обиљежавање 70 година од устанка народа добојског краја у Другом свјетском рату, које је организовао Општински одбор Савеза удружења бораца народноослободилачког рата (СУБНОР).
Делегације СУБНОР-а, као и организација и удружења који настављају традицију Нароодноослободилачког рата (НОР) и борбе против фашизма положили су вијенце на спомен-обиљежје у Осјечанима, мјесту гдје је испаљена прва устаничка пушка на добојској општини.
Предсједник добојског СУБНОР-а Маринко Гојковић рекао је Срни да је програмом обиљежавања за сутра у 11.00 часова предвиђено полагање вијенаца на Спомен-костурници у насељу Брезици на Озрену, на мјесту гдје је током Другог свјетског рата била партизанска болница.
У недјељу, 21. августа, вијенци ће бити положени на спомен-обиљежје на озренском вису Преслица са којег су партизански одреди у ноћи између 23. и 24. августа 1941. године кренули у акцију ослобађања Добоја од усташко-фашистичких снага, рекао је Гојковић.
Он је подсјетио да је из добојског краја у НОР-у учествовало 4 250 бораца, од којих је 651 борац погинуо, а било је и 635 цивилних жртава рата, док је 148 цивила, највише стараца, жена и дјеце, одведено и убијено у усташком прихватном логору у Добоју, јасеновачком и другим логорима на подручју Независне државе Хрватске.
"Због своје геостратешке важности, Добој је у Другом свјетском рату био важно упориште усташко-домобранских и њемачких снага против којих се народ добојско-озренског краја борио све до ослобођења Добоја, 17. априла 1945. године", додао је Гојковић.

 

Извор: срна