ОБЈАВЉЕНА КЊИГА "ПОЉА НЕСРЕЋЕ" МИЛИВОЈА ИВАНИШЕВИЋА

Књига Поља несреће

Књига Поља несреће

У издању издавачке куће "Вукотић медиа" из Београда данас је објављена књига "Поља несреће", прва хроника страдања Срба у БиХ од 1992-1995. године, коју је сачинио Миливоје Иванишевић.

Бавећи се овом црном статистиком још од почетка ратних сукоба у бившој Југославији, о чему је објавио десетине књига, Иванишевић је у овом дјелу, на њему својствен, систематичан начин, обрадио податке о страдању нашег народа у 67 општина у БиХ, саопштено је из издавачке куће "Вукотић медиа". 

"Општина по општину, село по село, име по име, Иванишевић је изнео појединости о убијању 4.421 лица, од којих 810 жена и 3.600 лица. Нажалост, то је само део података. Иванишевић овом темом настаља да се бави, јер, према до сада познатим подацима, још 1.700 Срба се воде као нестали", наводи се у саопштењу. 

Писац ове књиге, између осталог, навео је податак да је за злочине над Србима осумњичено 7.699 муслимана и Хрвата, а да је процесуирано само 57, односно 0,7 одсто. 

Још једна особеност ове књиге, истичу из издавачке куће, је што је Иванишевић, за сваку општину, унио и бројке и проценте страдања српског народа у Другом свјетском рату, доказујући да је нација системски уништавана у 20. вијеку. 

У предговору за хронику страдања Срба у БиХ у протеклом рату, академик Василије Крестић истакао је да је она вриједан научни искорак у изучавању жртава грађанског рата приликом распада Југославије. 

"Она је путоказ којим треба ићи у изучавању једне болне теме која захтева трезвено истраживање и објективно описивање трагичних дешавања на које се често реагује више емотивно него рационално", пише Крестић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Иванишевић: Факти доказују геноцид у НДХ - Jadovno 1941.

страдала 721. 000 срба, што је 80 одсто укупних губитака

хапшење осумњичених или заташкавање злочина над србима?

ДО КРАЈА ГОДИНЕ МОНОГРАФИЈА СА 31.000 СРПСКИХ ЖРТАВА!