ЊЕМАЧКА ТРЕБА ДА НАДОКНАДИ ШТЕТУ СРБИЈИ

Ненад Узелац
Ненад Узелац

Ко је надокнадио штету Београду, Крагујевцу, Краљеву? За убијене жене, дјецу, ђаке? За наредбу: "сто (цивила) за једнога (њемачког војника)"? За разорену Националну библиотеку, за неповратно уништену културну и националну баштину?

Београдски политолог Ненад Узелац сматра да Њемачка има моралну обавезу да надокнади ратну штету Србији изазвану током Другог свјетског рата, као и ону начињену током агресије НАТО 1999. године. 

Узелац, који је члан Београдског форума за свијет равноправних, у тексту поводом Дана побједе над фашизмом "Девети мај: гдје је ко", достављеном СРНИ, потсјећа да је њемачки предсједник Јоаким Гаук подржао захтјев Грчке за накнаду ратне штете. 

Узелац наводи да је логично очекивати да он изађе пред њемачку и европску јавност са сличном подршком о обавези Немачке да надокнади ратну штету и Србији изазвану током Другог свјетског рата и током агресије НАТО-а.

Узелац оцјењује да се, када је ријеч о обавези накнаде ратне штете из Другог свјетског рата, не ради искључиво о правној, већ много више о моралној и цивилизацијској обавези Њемачке. 

"Ко је икада надокнадио штету Београду, Крагујевцу, Краљеву? За убијене жене, децу, ђаке? За наредбу "сто (цивила) за једнога (њемачког војника)"? За разорену Националну библиотеку, за неповратно уништену културну и националну баштину...?", стоји у тексту. 

Узелац напомиње да је бивши њемачки канцелар Герхард Шредер јавно признао да је НАТО нападом на Србију прекршио међународне законе, а из сједишта НАТО-а је, такође, дато слично признање. 

"Није ли европски и цивилизацијски стандард да је онај ко крши законе у обавези да надокнади штету коју је тиме изазвао", наводи се у тексту. 

Узелац оцјењује да би Дан побједе над наци-фашизмом требало да буде опомена свим европским народима и државама и подсјећање у какве страхоте води незасита жеља за империјалном владавином. 

"Данас НАТО, на челу са САД, као да наставља политику Сила осовине препознатљиву као "Дранг Нацх Остен" (Продор на Исток), својим империјалним ширењем, доводећи Европу и свет у нове поделе и сукобе", истиче он. 

Узелац оцјењује да је на дјелу свеобухватан ревизионистички процес који прожима политику, умјетност, културу, медије и готово све аспекте живота, са циљем да оправда виновнике и сврста их у исти ред са побједницима. 

Он наводи да ревизија Другог свјетског рата и данашње подјеле у Европи и свијету имају исти почетак, а то је насилно разбијање СФР Југославије, као могућег облика рјешења српског националног питања на Балкану, уз све мањкавости и недостатке. 

Узелац додаје да је реваншизмом према српском народу, који је испољен разбијањем Југославије, Њемачка започела крваву балканску трагедију, а да је њемачки реваншизам више него очигледан и у односу према Косову и Метохији, које се користи за "бесконачни пут" Србије ка Европи. 

Он вјерује да је суштински узрок данашње конфронтације у свијету, прије свега у Украјини, стратегија америчког и НАТО ширења на Исток, а да је све оно што се дешавало 90-их година на Балкану била само етапа на дуго осмишљаваном походу. 

"Србија је поново, у истом веку, примила на себе први удар глобалног рата у припреми чији је прави циљ Русија. Србија је тиме дала свој не мали прилог да се Русија усправи и супростави САД и НАТО освајачкој стратегији, ослоњеној на растуће неофашистичке и неонацистичке снаге", наводи се у тексту. 

Обиљежавајући Дан побједе заједно са највећим савезником овог рата - Русијом, Србија изражава своју антифашистичку опредијељеност и поново брани тековине Другог свјетског рата. 

Узелац истиче да Русију не могу сломити санкције, нити изоловати или зауставити њен развој и јачање, а сам одлазак на војну параду даје наду да ће Србија, као и Русија, послије много година понирања, у својим великим дјелима и жртвама положеним за Европу, пронаћи снагу да се усправи и ојача. 

Он подсјећа на огромне српске жртве у Другом свјетском рату, процентуално највеће послије страдања руског и пољског народа, те истиче да је својим жртвама српски народ дао огроман допринос слободи цијеле Европе и стварању темеља савремене Европе.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ГАУК ОСУДИО ГЕНОЦИД НАД ЈЕРМЕНИМА - Jadovno 1941.

ЊЕМАЧКИ ПАР ПЛАТИО РАТНУ ОДШТЕТУ?! - Jadovno 1941.

Русија ће тражити од Немачке одштету од 4.000 милијарди евра ...