НЕ ЗАБОРАВИТИ НЕДУЖНЕ ЖРТВЕ МАЂАСРКИХ ФАШИСТА

Novi-Sad

НОВИ САД, 23. АПРИЛА (СРНА) - На Алмашком гробљу у Новом Саду данас ће бити служен парастос српском цивилном становништву страдалом приликом уласка мађарских фашистичких окупаторских снага у Нови Сад 1941. године, најваљено је из Епархије бачке.

У новосадском Радничком дому синоћ је промовисана књига историчара Драга Његована и одржано предавање о страдању цивлног становништва у Бачкој и Барањи 1941. године.

У поздравној ријечи епископ бачки Иринеј истако је да обиљежавање таквих историјских догађаја не значи реваншизам, нити извињење било коме, већ покушај да се такво нешто не заборави.

"Епархија Бачка током ове године обележиће страдање српског народа, што не треба да значи реваншизам, нити извињење што се уопште спомињу жртве крваве окупације Новог Сада од стране фашиста Миклоша Хортија. То је покушај да се догађаји који су се одиграли у Бачкој и Барањи током 1941. не препусте забораву", нагласио је Иринеј.

У књизи историчар Драго Његован наводи да су Хортијеви фашисти приликом уласка у Нови Сад 1941. ликвидирали 3.000 Срба, 500 других Словена, као и десет Јевреја.

 

Извор: срна