"Не дамо да се успомене убијају"

Latinica

ЛИПИК, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - У селу Кукуњевац, код Липика, у Хрватској данас је одржан комеморативни скуп и служен парастос жртвама усташког терора које су страдале у овом селу и онима који су у октобру 1942. године неповратно одведени у Јасеновац, гдје им се губи сваки траг.Том приликом, замјеник предсједника Српског народног вијећа /СНВ/ Саша Милошевић открио је шест обновљених плоча са 800 уклесаних имена жртава. 

Спомен-плоче су уништене у посљедњем рату, а обновљене су без подршке Владе Републике Хрватске. 

"Данас смо на овом мјесту јер не дамо да се успомене убијају", рекао је Милошевић у обраћању на комеморативном скупу. 

Он је упитао како је могуће да у Хрватској, која се по Уставу декларише као антифашистичка земља, у претходном рату буде уништено више од 3.000 антифашистичих споменика. 

"Зашто нам треба тако дуго да их обновимо и докле ћемо то да радимо сами, без институционалне подршке, и да ли ће можда опет некад бити уништени", упитао је Милошевић. 

Он каже да је у Јадовну и Кукуњевцу уложен труд да сјећања на жртве не замру, а ускоро ће и на Петровој Гори и Слобоштини бити обновљени споменици. 

"Истина и помирење су најбоља основа за будућност и надам се да нећемо сами морати да обнављамо смоменике, те да ће нам институције Хрватске у томе помоћи", нагласио је Милошевић. 

У име организатора скупа и потомака жртава обратио се Дарко Дероња из Вијећа српске националне мањине Липика и указао да Министарство културе Републике Хрватске није ни на који начин помогло обнављање Спомен-плоче побијеним Кукуњевчанима. 

Парастос жртвама усташког терора служили су парох даруварски Лука Босанац и парох пакрачки Ђорђе Теодоровић. 

"Молимо се на овим страшним мјестима страдања да разликујемо добро од зла, да разликујемо жртву од џелата и да се тако зло више никад не понови", рекао је парох Лука Босанац. 

Комеморативном скупу и парастосу присуствовали су генерални конзул Републике Србије у Вуковару Живорад Симић, представници осталих српских организација у Хрватској и делегација Удружења "Јадовно 1941." из Бањалуке. 

Пред Други свјетски рат село Кукуњевац је бројало око 1.800 становника православне вјероисповијести, од којих је готово 800 страдало у логорима НДХ, а понајвише у октобарском усташком терору. 

На дан формирања 12. славонске пролетерске бригаде, 11. октобра 1942. године, село Кукуњевац доживјело је судбину Слобоштине, Кусоња, Сажија и других села у Славонији. 

Припадници усташког домобранског здруга – "лубурићевци" из Липика опколили су село у ноћи између 10. и 11. октобра и за одмазду због напада на усташко упориште у Шпановици побили 780 мушкараца, жена и дјеце, а њихова тијела масакрирали. 

Те ноћи су поубијани невини Кукуњевчани, Козарчани и Словенци који су се као избјеглице затекли у Кукуњевцу

 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести: 

Парастос и комеморација у Кукуњевцу

КУКУЊЕВАЦ: ЗАБОРАВЉЕНО СТРАТИШТЕ ИЗ ДОБА НДХ

Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA

U KAZAMATIMA NA MUKAMA