НАМЈЕРА БИЛА ДА СЕ УНИШТИ СРПСКИ НАРОД

Полагање вијенаца погинулим у њемачком бомбардовању Београда 1941. (Тањуг)

Полагање вијенаца погинулим у њемачком бомбардовању Београда 1941. (Тањуг)

Београд мора да се сјећа 6. априла 1941. године када је био потпуно уништен и када је убијен велики број грађана, што је условило да се српска пријестоница не развија као други градови који нису били изложени разарању, изјавио је данас градски менаџер Горан Весић.

Весић је нагласио да су Београд и Србија увијек били на правој страни, на страни антифашизма и да Срби никада не треба да дозволе да се април 1941. године понови. 

"Није било, ни војног, ни политичког оправдања за бомбардовање, у којем је погинуло 2.274 људи, а незванично се сматра да је страдало више од 4.000 грађана. Ово је био политичко-терористички акт, јер се војска Краљевине Југославије повукла из Београда", рекао је Весић. 

Он је подсјетио да је током бомбардовања потпуно уништено 627 зграда, међу којим је Народна библиотека Србије, што говори о намјерама агресора. 

"Уништавање књига показује да је Хитлеров циљ био да се уништи цео један народ, његова култура, историја и традиција", указао је Весић. 

Он је нагласио да се са поносом треба сјећати Шестог ловачког пука и 11 пилота који су у потпуно неравноправној борби успјели да оборе више од 40 њемачких бомбардера, истакавши да су тиме одбранили образ Београда. 

На данашњи дан навршавају се 74 године од избијања Другог свјетског рата на тлу некадашње Краљевине Југославије, који је Њемачка отпочела изненадним бомбардовањем градова 6. априла 1941. године. 

Напад је почео 6. априла у 6.30 часова без претходне објаве рата, а до 17. априла и краја такозваног Априлског рата, који је окончан потписивањем капитулације Војске Краљевине Југославије, страдало је више хиљада цивила. 

Њемачки бомбардери су 6. априла 1941. у четири наврата бомбама засули главни град Београд. Гађан је насељени дио града, а погођени су Учитељски дом, Каленић пијаца, жељезничка станица, главна пошта, земунски аеродром.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ДАН СЈЕЋАЊА НА РУШЕЊЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ ...

Годишњица бомбардовања Београда - Jadovno 1941.

данас 70 година од нацистичког бомбардовања београда