НА ПОМЕНУ ЖРТВАМА ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ И ЕФРАИМ ЗУРОФ

racija

НОВИ САД, 23. ЈАНУАРА (СРНА) - Његова светост патријарх српски Иринеј служиће помен невино страдалим жртвама злогласне "новосадске рације", а пригодан говор поводом стравичног злочина из јануара 1942. године одржаће Ефраим Зуроф, директор Јерусалимског центра "Симон Визентал", потврдио је данас епископ бачки Иринеј.


        Он је на конференцији за новинаре у Новом Саду потврдио да ће патријарх служити помен недужним жртвама стравичног злочина да би још више истакао велики пијетет који Српска православна црква гаји према њима.


        Његово преосвештенство Иринеј подсјетио је да је Зуроф почасни грађанин Новог Сада и име које је свуда у свијету и Европи поштовано због упорног рада на откривању злочинаца одговорних за злодјела као што је оно учињено према грађанима Новог Сада, јануара 1942. године.

        Помен недужним жртвама "Новосадске рације" биће одржан данас  23. јануара у подне код споменика "Породица", на Кеју жртава рације поред Дунава.

        Молитвени помен у име Јеврејске заједнице Србије одржаће врховни рабин Србије Исак Асиел.

        Протоколом обиљежавања 70 година од "новосадске рације" предвиђен је и долазак амбасадора Израела и Мађарске.

        "Новосадска рација" највећи је злочин у историји Новог Сада, кад су припадници мађарске фашистичке окупационе војске од 20. до 23. јануара 1942. године на најзвјерскији начин побили и под лед Дунава бацили више од 4.000 недужних људи, а међу њима највише Срба и Јевреја.

 

Извор: срна