МАСОВНИ ПОКОЉ СРБА ИЗ СЛУЊА И ВЕЛИКЕ КЛАДУШЕ

Спомен плоча на цркви у Великој Кладуши

Спомен плоча на цркви у Великој Кладуши

На данашњи дан 1941. године довршено је убијање око 7.000 Срба у раније ископаним рововима на Мехином стању и у православној цркви у Великој Кладуши, подсјећају из Удружења "Јадовно 1941".

 

Усташе су на стратишту Мехино стање, на граници Слуњског и Кладушког котара, од 30. јула до 14. августа 1941. године убили 7.000 Срба, мушкараца, жена и дјеце, 

 

Само из села Комесарца, Савић Села, Боговље, Маљевца, Бухаче, Црног Потока, Глинице, Гојковца, Шиљковаче, Крстиње, Широке Ријеке, Јагровца, Свињице, Рушевице, Делић Пољане, Пашин Потока, Жрвнице, Купленског и Селишта убијено је 4.000 српских сељака. 

 

Мехино стање је земљиште на граници Слуњског и Кладушког котара гдје је пред рат 1941. године југословенска војска ископала противтенковске ровове. 

 

Те ровове су усташе Независне Државе Хрватске (НДХ) крајем јула и почетком августа 1941. године искористиле за масовни покољ српског народа са подручја котара Слуњ и Велика Кладуша. 

 

Србе су затварали у православној цркви у Великој Кладуши, тамо их мучили, тукли, хватали и одводили над ровове у Мехино стање гдје су их клали, ударали батовима, сјекирама и затрпавали у већ ископане ровове - гробнице. 

 

Према подацима историчара Ђуре Затезала, организатори масовних злочина били су Божидар Церовски, Витал Баљак, Никола Рукавина и извршиоци питомци "Оружничке дочасничке школе" из Загреба, те усташе из Слуња, Цетинграда и Велике Кладуше. 

 

У књизи Ђуре Затезала "Радио сам свој сељачки и ковачки посао" забиљежена су бројна потресна свједочења о овим и бројним другим монструозним злочинима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

30. јула до 14. августа 1941.- Масовни покољ на „Мехином стању“

Ко се данас, на годишњицу страдања, сјећа побијених Срба из ...

Годишњица страдања Срба, Јевреја и Рома на Гаравицама код ...