"ЛЕДЕНА ТИШИНА ГОВОРИ" О ЗЛОГЛАСНОЈ НОВОСАДСКОЈ РАЦИЈИ

Злочинци над убијеним Србима у Новом Саду
Злочинци над убијеним Србима у Новом Саду

У Културном центру Новог Сада данас почиње седмодневни програм "Ледена тишина говори", који је посвећен сјећању на више хиљада жртава "Новосадске рације", углавном Срба, Јевреја и Рома.

Ријеч је о војној акцији мађарске окупаторске војске изведене у јануару 1942. године у Новом Саду у којој је сурово и брутално убијено и бачено у ледени Дунав више хиљада недужних људи. 

Програм почиње данас у 12.00 часова отварањем изложбе "Праведници међу народима" у новосадском Малом ликовном салону. 

У 17.00 часова биће одржана радионица "Мапирање града", аутора Гордане Тодорић, на којој ће бити ријечи о мјестима страдања недужних жртава током "Рације". 

Послије радионице, у Великој сали Културног центра Новог Сада у 19.00 часова биће приказан филм "Трговина на корзу" /1965/, у режији Јана Кадара и Елмара Кроса. 

Осим приказивања филмова, током седам дана биће одржано и низ других културно-умјетничких програма и радионица посвећених једном од највећих геноцида у Другом свјетском рату. 

Манифестација "Ледена тишина говори" завршава се 27. јануара, на дан који се у свијету обиљежава као Међународни дан сјећања на жртве и хероје Холокауста. 

"Новосадска рација" је војна акција мађарске окупаторске војске изведена од 21. до 23. јануара 1942. године у којој је, према различитим историјским изворима, страдало од 3.000 до више од 5.000 недужних људи. 

Међу страдалима су били дјеца, жене, старци махом Срби и Јевреји, те одређен број Рома.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


Везане вијести: