ЛАЖИ О ЗЛОГЛАСНОЈ "НОВОСАДСКОЈ РАЦИЈИ"

Александар Вељић
Александар Вељић

У злогласној "Новосадској рацији" у јануару 1942. године само у Новом Саду сурово је убијено и бачено под лед Дунава више од 5.000 недужних људи махом српске, јеврејске националности, а не око 3.300 људи како је то на предавању у Будимпешти навео пензионисани новосадски новинар Мартон Матушка, изјавио је предсједник Друштва за очување сјећања на холокауст Александар Вељић.

Вељић истиче да Матушкине тврдње врве лажима и да немају утемељења у доказаним чињеницама. 

"Учесник тог скупа, пензионисани новосадски новинар Мартон Матушка, изнео је податак, да су у зиму 1942. године у Делвидеку, што је ревизионистички израз неохортијеваца за данашњу Војводину, током рације на партизанске јединице мађарски хонведи и жандари ликвидирали око 3.300 особа", навео је Вељић реагујући на скуп у Будимпешти. 

Према Вељићевим ријечима, још тужније звуче Матушкине тврдње да је злочин "Новосадске рације" откривен и главни виновници осуђени. "Многи починиоци, налогодавци и извршиоци злогласне `Новосадске рације`, попут Миклоша Хортија, после рата нису осуђени, напротив! Осуда неколицине главнокомандујућих у Рацији, такође, никада није задовољила правду", истиче Вељић. 

Он је навео да су мађарски зликовци затрли тада животе и идентитет побијених Новосађана, који немају гроб, а чији су лични документи спаљени, те оцијенио да Матушка манипулише и подацима о страдању више десетина хиљада невиних Мађара од руке "титоистичких партизана", двије и по године послије "Рације". 

"Погром у `Новосадској рацији`, мађарске окупаторске јединице извеле су уз саучесништво бројних домаћих Мађара, и то је чињеница. Многи од њих су после Другог светског рата ликвидирале титоистичке југословенске власти. Војни заповедник за Војводину био је тад Хрват Иво Рукавина. Нажалост, страдао је и део невиних Мађара. Многи од њих стрељани су, међутим, јер су у смрт отерали мноштво недужних Срба и Јевреја. Чињеница је, такође, да су од југословенских власти, с правом сматрани за нацисте и саучеснике у геноциду!", наглашава Вељић. 

Осим Вељића, реаговање на предавање у Будимпешти потписао је и Тибор Зађва из Координационог одбора Грађанског покрета за истину "Хортијев геноцид 1941-1944 године", једне од секција Друштва за очување сјећања на холокауст. 

У будимпештанском Дому грађана синоћ је одржано предавање о теми злогласне "Новосадске рације".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

"ЛЕДЕНА ТИШИНА" ГОВОРИЛА О ХОЛОКАУСТУ И ЗЛОГЛАСНОЈ РАЦИЈИ

ХОРТИ КРИВ ЗА ГЕНОЦИД НАД 100.000 НЕДУЖНИХ ЖИТЕЉА БАЧКЕ

ВУЧЕВИЋ: ИСПИТ О ЖИВОТУ И ПРАШТАЊУ

Још ме прогоне сенке крвника