Комисија пресуђује о премештању Теслине урне

Њени чланови биће представници Владе Србије, главног града, Српске православне цркве, САНУ, Музеја Николе Тесле...

ФОРМАЛНУ одлуку о преносу посмртних остатака Николе Тесле из Музеја у порту Храма Светог Саве донеће Скупштина града Београда. Коначно мишљење о пресељењу урне са његовом пепелом, међутим, даће комисија која би требало да буде формирана до краја године. Њени чланови биће представници Владе Србије, главног града, Српске православне цркве, САНУ, Музеја Николе Тесле...

Главни задатак овог тела биће да још једном одмери тежину свих аргумената за и против преноса пепела великог научника. Комисија би требало и да формулише званични предлог и проследи га одборницима на усвајање. Паралелно са тим, биће спроведена процедура прикупљања урбанистичке документације за подизање споменика, чије ће постоље бити Теслино будуће почивалиште.

У ишчекивању расплета приче око промене места почивања урне генија из Лике, Музеј Николе Тесле добио је и ново руководство. Ова чињеница није без значаја, јер је претходни директор Владимир Јеленковић био жестоки противник ове иницијативе, тврдећи да то није била научиникова жеља. Његов наследник, Бранимир Јовановић, који је у понедељак ступио на дужност, истиче да ће Музеј помоћи сваку потрагу за најбољим решењем, али да није овлашћен да о овом питању одлучује.

- Припремићемо сву потребну документацију која ће помоћи да се донесе најбоља одлука - напомиње Јовановић. - Утисак је да досадашња расправа о овом питању углавном није била заснована на аргументима, већ на личном суду појединаца. Музеј ће да се потруди да обезбеди доступност свих чињеница о овом питању.

Тим стручњака који ће решавати о будућности Теслине урне мораће да узме у обзир и Меморандум који су у фебруару, поред патријарха Иринеја, потписали и градоначелник Београда Синиша Мали и министарка Зорана Михајловић. Својим потписима они су се обавезали да ће да учине све да пепео великог научника буде пресељен у порту Храма Светог Саве.

- Ништа се није променило - кажу о овом питању у Српској патријаршији. - Наша иницијатива је добро одмерена и аргументована. Не видимо ниједан реалан разлог да се српски народ и Београд не одуже Тесли на најбољи могући начин.

 

ТРИО ВЕЛИКАНА

ПОТПИСАНИ меморандум предвиђа смештање Теслиног пепела у основу споменика који ће бити подигнут између Храма Светог Саве и Народне библиотеке Србије. Монумент ће бити идентичан бисти коју је према идеји академика Николе Коке Јанковића на Лонг Ајленду открио председник Томислав Николић. Идеја је да се Тесла симболично прикључи српским великанима Светом Сави и вожду Карађорђу, који такође имају споменике на Врачару.

 

Извор: Вечерње Новости

Везане вијести:

Нова хрватска подвала: Никола Тесла је Влах! 

Да није био научник, Тесла би био књижевник

Никола Тесла у крилу Православља

БУДИМИР: ХРВАТИ ЗАБОРАВЉАЈУ ДА ЈЕ ТЕСЛА СРБИН