КОМЕМОРАТИВНИ СКУП У СПОМЕН ПАРКУ "ДУДИК" КРАЈ ВУКОВАРА

У суботу, 10. маја 2014. у спомен парку Дудик код Вуковара од 17 часова у организацији удружења антифашиста биће одржан комеморативни скуп. Испред удружења Јадовно 1941. вијенац ће положити Душан Ј. Басташић, предсједник удружења. Свечана академија са културно-умјетничким програмом, којој ће присуствовати гости из три земље, минстарстава хрватске власти, почиње од 19 часова у Спомен кући нобеловца Лавослава Ружичке у Вуковару.

На око пет километара од центра Вуковара у насељу Митница, у улици Марије Јурић Загорке бб, налази се Спомен парк "Дудик", ледина засађена дудовима још од ранијих времена, по којима парк носи име. Током Другог светског рата, у периоду од 1942. до 1943. године, на Дудику су на најсвирепији начин од стране припадника Жупске редарствене области Независне Државе Хрватске, убијени припадници Народноослободилачког покрета, сарадници и цивили ухапшени у знак одмазде због акција партизанског покрета на Фрушкој Гори. Хапшења су спровођења на територији Срема (Земун, Батајница, Нова Пазова, Стара Пазова, Рума, Ириг, Петроварадин, Сремска Митровица, Сремска Рача, Кузмин, Лаћарак, Ердевик, Илок, Вуковар, Бобота и у другим местима). Специјалним железничким композицијама спровођени су у Вуковар, где је у магазину грофовије Елтз, близу вуковарске железничке станице формиран логор. У логору су ухапшени излагани тортури. Након кратког судског поступка, на коме ухапшени нису имали право на адекватну одбрану, осуђивани су на смрт и у вечерњим сатима камионима фабрике "Бата" одвожени на Дудик. На Дудику су били приморавани да се ослободе одеће и личних ствари, у групама су довођени до ископаних рака, након чега су стрељани. На Дудику је стрељано 455 жртава (већина цивила), од чега 384 из Републике Србије, 71 из Републике Хрватске и 2 из Босне и Херцеговине.

Након Другог светског рата од стране Комисије за утврђивање ратних злочина, од 25.04. до 03.05.1945. године извршене су ексхумације и посмртни остаци 384 убијених сахрањени су у "Костурницу са спомеником жртава Дудика, палих бораца Пете војвођанске ударне бригаде и бораца Црвене армије" у непосредној близини центра Вуковара. У Спомен парку "Дудик" изграђен је меморијални комплекс. Споменички комплекс рад београдског архитекте Богдана Богдановића, чине буктиње - пет стилизованих витких конуса окружених са више десетина камених цветова. На каменим цветовима налазе се епитафи: "Путниче, који си у будућност кренуо, застани и на овом изворишту напиј се бистрином воде, лепотом слободе, љубављу оних који за њу дадоше животе", "Ој дудови, ви дудови стари, да ли ваша душа крвари за онима који су ту пали и слободу крвљу засејали, нису они само тиха трава, већ звездани траг незаборава..."

Током оружаних сукоба 90-тих година меморијални комплекс је у потпуности девастиран. Конуси су пробијени, камени цветови полегли а више од половине дудова посечено. Ту је сада и игралиште ХНК Митница...