КОМЕМОРАЦИЈА ПОБИЈЕНИМ СРБИМА ВОЋИНСКОГ КРАЈА

ВОЋИН, 13. ЈАНУАРА /СРНА/ - У организацији Вијећа српске националне мањине општине Воћин у Хрватској, сутра ће бити обиљежена 71. годишњица страдања 350 српских цивила из села Јоргићи, Зубићи, Добрићи, Кометник и Секулинци, које су усташе убиле 14. јануара 1942. године.Ријеч је о покољу недужних цивила српске националности почињеном као одмазда за партизанске акције на Папуку. 

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/papuk-spomenik.jpg



Два дана раније у борби између партизанске чете и усташке јединице погинула су петорица усташа, а двојица су рањена, од којих је један касније умро. 

Партизани су се повукли према Папуку, а усташе су се вратиле у Воћин и сачекале појачање из Осијека, Белишћа и Вировитице. 

Око 300 усташа и домобрана 13. јануара почело је пљачкати и палити куће. Они који су покушали побјећи или су пружали отпор на лицу мјеста су убијени, а сви остали су ухапшени и одведени у Воћин. 

Усташе су сљедећег дана саоницама превезли побијене Србе у заједничку гробницу, која је ископана источно од Воћина, уз корито ријеке Воћинке. 

Побијени су готово сви мушкарци тих села. Био је то до тада највећи покољ невиног становништва у Славонији. 

Комеморација ће почети у 9.00 часова служењем литургије у храму у Воћину, а помен ће бити служен у 11.15, саопштено је Срни из Вијећа српске националне мањине општине Воћин. 

Након помена биће евоцирана сјећања на стријељање Срба воћинског краја 14. јануара 1942. године. У 12.30 часова предвиђено је полагање вијенаца на костурницу, Меморијални споменик у Воћину и споменик борцима НОР-а у Зубићима

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

Сјећање на највећи покољ Срба у Славонији