ЈОШ ИМА ДОСТА ЖИВИХ НАЦИСТА

Ефраим Зуроф

Ефраим Зуроф

Директор јерусалимског Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф рекао је да 70 година након завршетка Другог свјетског рата нациста има много мање, али да је и даље велики број оних који су живи."Многи људи то не схватају, јер не претпостављају да неко тако дуго живи. Другим ријечима, да се којим случајем холокауст или Други свјетски рат десио 1920. године, ми сада не бисмо разговарали о овој теми", рекао је Зуроф за "Дојче веле".

Зуроф је навео да људи, које Центар данас проналази, нису промијенили идентитет и да је ријеч о особама које су процијениле да их нико неће тражити.

"Концепт појединачне одговорности односи се на свакога, тако да ови људи, с једне стране, имају несрећу да тако дуго живе", рекао је Зуроф, најпознатији ловац на нацисте.

Он је навео да се и данас на десетине случајева истражују и да то углавном раде Нијемци, а да се у Аустрији није десило ниједно слично суђење у посљедњих 30 или 40 година.

Према његовим ријечима, у Њемачкој постоји политичка воља да се суди нацистима.

"Да су садашњи критеријуми били примењивани пре 40 година, број случајева пред судом би сигурно био већи 40 до 60 пута. Промене су огромне. Десиле су се прекасно, али су се ипак десиле. Немачка је земља у којој се суди нацистима", додао је Зуроф.

Зуроф је истакао да је за њега најважнији успјех да помогне свијету да разумије да "у холокаусту нису били само Нијемци и Аустријанци против Јевреја, већ Европа против Јевреја", пренијели су београдски медији.

"Другим речима, свака европска земља имала је људе који су помагали нацистима, а у Источној Европи, гдје сам обавио највећи дио посла, сарадња с нацистима често је подразумијевала учешће у масовним убиствима", објаснио је Зуроф.

Зуроф је додао да жали због чињенице да је било нациста који су умрли током потраге или током суђења, што је "веома фрустрирајуће".

Зуроф (67) је израелски историчар америчког поријекла, који је као директор јерусалимског Центра "Симон Визентал" допринио проналажењу многих нациста у посљедњих тридесет година, а међу њима и усташког злочинца Динка Шакића у Аргентини, који је касније у Загребу осуђен на 20 година затвора због злочина у Јасеновцу.

Члан је Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:
дачић и зуроф о меморијалном центру холокауста старо сајмиште

ЗУРОФ: Мисе Павелићу – једном од највећих масовних убица ...

Зуроф: Проглашење Степинца за свеца ужасна грешка ...