ХРВАТСКА СЕ НИКАДА НИЈЕ СУОЧИЛА СА ЗЛОЧИНАЧКОМ ПРОШЛОШЋУ

Анте Павелић и Алојзије Степинац
Анте Павелић и Алојзије Степинац

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је поводом 74 године од оснивања Независне Државе Хрватске (НДХ) да хрватско друштво никада није успјело да се суочи са својом прошлошћу и никада није признало да је над Србима извршен монструозан геноцид.

Линта је указао да бројне чињенице показују да су величање усташког покрета и говор мржње постале општеприсутне појаве у данашњој Хрватској, саопштено је из Коалиције. 

"Према анкети загребачког `Јутарњег листа`, око 40 одсто Хрвата мисли позитивно о усташама и оправдава њихове масовне злочине према Србима, Јеврејима и Ромима. Његовање усташког насљеђа може се често видјети на спортским утакмицама, концертима а о томе свједоче и зидови хрватских градова и мјеста на којима је написано у хиљадама случајева стилизовано слово `У` (симбол усташтва)", навео је Линта. 

Он је оцијенио да је један од разлога за овакво негативно стање у Хрватској то што значајан дио хрватске политичке, црквене, научне, културне и спортске елите промовише усташтво или ћути на све масовније величање усташтва, чему су се придружили и хрватски медији. 

"Хрватска кроз нову поставку у логору Јасеновац ублажава злочине НДХ и смањује број убијених на 80.000. Из поставке су уклоњени ножеви, маљеви и друга оружја којима су мучени и убијани Срби, Јевреји и Роми. Осим тога, не обнављају се бројни споменици посвећени жртвама НДХ који су порушени и оскрнављени у посљедњих 25 година", указао је Линта. 

Он сматра да се ситуација може промијенити на боље када би у Хрватској постојала стварна политичка воља да се донесу закони по узору на Њемачку који би предвидјели оштре казне за све који величају фашизам и усташтво, а да се дјеца у школама уче о злочиначком карактеру режима Анте Павелића и промијени општа свијест. 

"Нажалост, ти се закони проводе ријетко, углавном под притиском међународне заједнице и мањег дијела јавности", закључио је Линта. 

НДХ основана је 10. априла 1941. године. Била је квинслиншка држава основана на дијелу окупиране Краљевине Југославије, која је уз помоћ Хитлерове Њемачке постојала под вођством усташког режима од 1941. до 1945. 

НДХ је у историји остала забиљежена по звјерствима и геноциду које су припадници режима чинили над Србима, Јеврејима, Ромима, као и Хрватима неистомишљеницима, претежно комунистима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Заборављен дио нашег историјског искуства из периода НДХ

Злочини над Србима у НДХ - Jadovno 1941.

На данашњи дан 10.априла 1941. проглашена ... - Jadovno 1941.