ХОРТИ КРИВ ЗА ГЕНОЦИД НАД 100.000 НЕДУЖНИХ ЖИТЕЉА БАЧКЕ

Александар Вељић
Александар Вељић

"Народни суд" у Новом Саду симболично је данас прогласио кривим мађарског регента Миклоша Хортија за геноцид, који је мађарска војска под његовом командом починила над 100.000 недужних цивила - житеља Бачке.

У том геноциду почињеном током Другог свјетског рата од 13. априла 1941. године до 15. октобра 1944. године, највише је страдало Срба, потом Јевреја, Рома, као и других немађарских народа. 

На комеморацији одржаној касно послије подне на плажи Штранд поред Дунава, стратишту за недужне Србе и Јевреје у злогласној "Новосадској рацији", пресуду Хортију прочитао је предсједник Друштва за очување сјећања на холокауст Александар Вељић. 

"Суд проглашава кривим Хортија за злочин геноцида над 100.000 недужних људи, жена, деце и стараца пошто злочин геноцида никад не застарева. Пресуда народа том крвнику у складу је с одредбама међународног права, као и одредбом Устава Србије", рекао је Вељић. 

Он је додао да је "Народни суд", кога чине чланови Друштва и "грађани који поштују утврђене чињенице о размјерама, времену и мјесту страдања невиних људи", прикупио бројна документа и свједочанства која доказују да је Хорти одговоран за геноцид почињен у Бачкој. 

"Хорти је за живота умакао правди услед пропуста ондашњих институција, а недостатком политичке воље данашњих институција није осуђен његов злочин геноцида, него га је Мађарска, упркос томе, чак и рехабилитовала", рекао је Вељић. 

"На терет" Хортију тај суд је ставио окупацију Бачке уз одобрење Адолфа Хитлера, гдје је 1941. године побио 3.500 ненаоружаних Срба и исто толико грађана Барање, те сатјерао многе колонистичке породице у сабирни логор за Србе "Шарвар", који је однио 8.021 живот. 

Вељић подсјећа да је Хорти у склопу такозваних радних батаљона послао мноштво голоруких бачких Срба и Јевреја на Источни фронт да погину од совјетских јединица, испоручио својим усташким савезницима 42.000 бачких Срба за Јасеновац, те починио стравичне злочине у Рацији изведеној 1942. године, када је по наредби Хортија на Штранду под лед Дунава бачено више од 5.000 људи чија је једина кривица била што нису Мађари, а до данас идентификовано је 2.420 жртава. 

Поводом 73 године од злогласне "Новосадске рације" данас у подне одржана је комеморација у организацији града Новог Сада, на којој је о стравичном злочину говорио новосадски градоначелник Милош Вучевић, а црквене помене недужним жртвама одржали су епископ новосадски и бачки Иринеј и врховни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел. 

"Новосадска рација" је војна акција мађарске окупаторске војске изведена по наредби Миклоша Хортија од 21. до 23. јануара 1942. године, када су грађани на минус 30 степени Целзијусових бачени под лед Дунава.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Вељић: Против Хортијевог духа, одлучно! - Jadovno 1941.

Александар Вељић профитер? Срам вас било! - Jadovno 1941.

вељић згрожен боговићевим негирањем злочина ... - Jadovno 1941.