ГРАД БЕЗ СПОМЕН-ПЛОЧЕ НАКОН СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА

veljic

НОВИ САД, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - Меморијално друштво "Рација 1942" и Друштво за очување сјећања на холокауст упутили су данас најоштрији протест градоначелнику Новог Сада Игору Павличићу, што ни послије седам деценија од "Новосадске рације" град нема спомен-плочу на новосадском купалишту "Штранд" на Дунаву.

Како наводе та друштва, спомен-обиљежје се морало подићи као знак вјечног сјећања да су на том мјесту мађарски фашисти у јануару 1942. године побили и под лед Дунава бацили више од 4 000 недужних Срба, Јевреја и Рома.

"Врхунска увреда недужних жртава невиђеног фашистичког терора јесте да смо и 23. јануар дочекали без спомен-обележја. Ви и град нисте показали вољу да се, макар и симболично, одужите жртвама највећег злочина у историји града после седам деценија скривања, фалсификовања и манипулација њиховом трагедијом", наводи се у данашњем саопштењу, које је потписао дирекотор Друштва за очување сјећања на холокауст Александар Вељић.

Друштва која баштине очување на сјећање на највећи злочин у историји Новог Сада скрећу пажњу Павличићу да су он и градске власти прије неколико дана од Будимпеште доживјели велики "шамар" и претпјели велики цивилизацијски пораз, пошто је 20. јануара у Будимпешти откривена спомен-плоча Министарства правде Мађарске поводом 70 година од злогласне рације.

"Нажалост, само због небриге Вас и Ваших сарадника град још нема спомен-обележја иако се у њему тај невиђени злочин десио", наводи се у саопштењу.

Ова друштва су још 24. јула упутила молбу градским властима да поставе спомен-плочу да стратиште на "Штранду" не би остало необиљежено и 70 година послије незапамћеног злочина.

На данас популарном новосадком купалишту "Штранд" припадници мађарске фашистичке окупационе војске су од 20. до 23. јануара 1942. године убили више од 4 000 недужних Срба, Јевреја, као и Рома.

Мађарски фашисти су недужне жртве на "Штранду" мушкарце, жене, немоћну дјецу и старце, на температури од минус 30 степени скидали голе, пуцали им у потиљак, а затим бацали под лед Дунава.

 


Извор: срна