ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРБА И ЈЕВРЕЈА

Оштра Лука

САНСКИ МОСТ 2.АВГУСТА (СРНА)- Полагањем вијенаца и парастосом данас је у Санском Мосту обиљежена 71. годишњица страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја убијених у љето 1941. године.Литургију и парастос у помен на страдале у Цркви светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту и на гробљу Шушњару служио је владика Хризостом уз саслужење свештеника епархије бихаћко-петровачке,а помену је присуствовао изасланик Јеврејске заједнице у БиХ Дарио Атијас из Добоја. 

„Са овог мјеста шаљемо поруку мира и да се ово никад не заборави и да наше сјећање траје „ рекао је Атијас. 

И ове године је са Шушњара упућен позив властима у Санском Мосту и Унско-санском кантону да заштите спомен комплекс на Шушњару од даљег уништавања и пропадања. 

Начелница општине Оштра Лука Дрена Куриџа је истакла да се сваке године на овоМ мјесту одаје дужна пошта невиним жртвама усташког терора у август 1941. године на Шушњару с циљем објелодањивања истине о броју страдалих, који се стално минимизира. 

„Као и сваке године дошли смо овдје да се поклонимо жртвама усташког геноцида 1941-45.године и порука је увијек иста, да је ријеч дужа од људског вијека, поготово кад је ријеч о санским Србима, женама , дјеци и старцима који су овдје положили своје животе само зато што су били Срби.Зато сваки помен на њих њима живот продужава ,а нас обавезује да будућим генерацијама преносимо истину о томе шта се овје догодило и да се тако нешто више не смије догодити“ казала је Куриџа. 

Она је наговијестила да постоје планови да се на овом мјесту изгради спомен костурница за све страдале. 

Општина Оштра Лука обиљежава данас и свој дан и крсну славу - Светог пророка Илију. 

Обиљежавање ове светковине настављено је обредом ломљења славског колача и славским ручком који је обављен у присуству челника поткозарских оштина и бројних званица из привредног и друштвено-политичког живота општине и регије.

Извор: срна