ГОДИШЊИЦА СМРТИ ГЕНЕРАЛА ДРАГОЉУБА МИХАИЛОВИЋА

БЕОГРАД, 16. ЈУЛА /СРНА/ - Сутра се навршава 68 година од смрти команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића, кога су нове југословенске власти осудиле на смрт и стријељале у ноћи између 16. и 17. јула 1946. године.

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/draza-mihailovic.jpg

 

Генерал Михаиловић био је јединствена личност у историји бивше Југославија и први вођа покрета отпора у Европи, чију су главу њемачки нацисти уцијенили већ 1941. године, али и једини антифашиста који је осуђен за колаборацију са фашистима.

Рођен је 1893. године у Ивањици. Рано је остао без родитеља, па је Михаиловића и његове двије сестре одгајио очев брат, ветеринарски мајор Краљеве гарде у Београду.

Студирао је на Војној академији у Београду, одакле је, на трећој години, кренуо у Први балкански рат 1912. године.

У октобру 1913. године враћен је са својим школским друговима у Београд, гдје је на Војној академији дипломирао као четврти у класи и убрзо потом отишао у Први свјетски рат.

Послије Априлског рата у априлу 1941. године, Михаиловић је одбио да призна капитулацију југословенске војске и склонио се на Равну гору, гдје је основао покрет отпора против окупатора.

Међутим, већ током 1941. године он је већину својих активности усмјерио на уништење партизана, при чему је био принуђен да сарађује са окупаторима и квислиншким властима.

Агенти обавјештајне службе нових комунистичких власти ОЗНА ухапсили су га 13. марта 1946. године у околини Вишеграда.

Суђење генералу Михаиловићу одржано је од 10. јуна до 15. јула исте године и на њему је осуђен за велеиздају и на смртну казну стријељањем, трајан губитак политичких и грађанских права, као и одузимање цјелокупне имовине.

Стријељан је на непознатом мјесту у ноћи између 16. и 17. јула 1946. године, а до данас је остало непознато гдје је сахрањен.

Тренутно се пред Вишим судом у Београду води поступак за рехабилитацију генерала Михаиловића.

Михаиловић је један од најодликованијих официра у историји модерне српске државе, а посљедње одликовање му је додијелио постхумно амерички предсједник Хари Труман марта 1948. године за спасавање америчких авијатичара оборених над Југославијом и допринос побједи савезника у Другом сјветском рату.

Генералу Михаиловићу сутра ће бити служен парастос у Сремским Карловцима, у Саборном храму светог оца Николаја, са почетком у 18.00 часова.

Парастос Михаиловићу служи се већ 26 година уз благослов епископа сремског у Сремским Карловцима и у организацији Равногорског покрета.

Такође сутра у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, са почетком у 11ч, ће бити служен парастос Драгољубу Дражи Михаиловићу, команданту Југословенске војске у Отаџбини.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

"Фиреру били мрски и Дража и Тито"

Дража сахрањен иза Белог двора?

"Била сам Дражин курир"