Годишња миса за усташке злочинце

Зуроф

Latinica English

МИПА је о одржавању миса за Пaвелића обавестила велики број организација и угледних појединаца у земљи и свету. Нарочито поздрављамо реакцију др Зурофа и очекујемо нове које ће се одлучно супротставити забрињавајућим примерима повратка усташтва.

Визентал центар осуђује одржавање годишње мисе у Загребу за хрватског масовног убицу из Другог светског рата Анту Павелића и позива на рашчињавање свештеника Ласића и Коса

Јерусалим - Центар Симон Визентал је данас осудио мису недавно одржану у Загребу (28. децембра) у част усташког вође Анте Павелића, који као шеф Независне државе Хрватске (НДХ) сноси директну одговорност за масовна убиства стотина хиљада Срба, десетине хиљада Јевреја и бројних Рома. У саопштењу које је овде и данас издао др Ефраим Зуроф, директор Центра у Израелу и његов водећи ловац на нацисте, Центар је поменути обред назвао "грубом увредом за успомену на бројне Павелићеве жртве и исмевањем са ужасним усташким злочинима."

Према Зурофу:
"Овај обред, који су црквене власти већ обустављале након протеста Визентал Центра и других организација, је срамотан за локалну католичку цркву и несхватљив за земљу која се спрема да уђе у Европску унију. Тражимо од хрватских власти да слични обреди убудуће буду забрањени, а надлежне црквене великодостојнике позивамо да рашчине свештенике који су одржали мисе, Вјекослава Ласића и Станислава Коса, због спровођења обреда који је хришћанске вредности извргао потпуном руглу." 

 

Извор: antisrbizam.com