"ГОДИНА СТРАДАЊА-1942" У ГРАДИШЦИ, КОЗАРСКОЈ ДУБИЦИ И НОВОМ ГРАДУ

Изложба 1942 - година страдања
Изложба 1942 - година страдања

Музеј Козаре гостоваће са историјском изложбом "Година страдања - 1942" у Градишци, Козарској Дубици и Новом Граду, најавила је виши кустос историјске збирке овог матичног музеја Ведрана Адамовић.

 
"У Градишци отварамо изложбу у четвртак, 19. фебруара, и грађани ће је моћи видјети до 5. марта. Половином марта изложба ће бити отворена у Козарској Дубици, а у априлу или у мају и у Новом Граду", рекла је Адамовићева Срни. 

Она је рекла да ће приликом отварања изложбе у све три општине бити приказан документарни филм Зорана Радоњића "Да се њима никад не деси". 

"Изложба приказује шта се дешавало са цивилним становништвом прије, за вријеме и послије војне офанзиве на Козари у љето 1942. године, док филм приказује страдања цивилног становништва Великог Паланчишта у усташком покољу у октобру исте године", подсјетила је Адамовић. 

Историјска изложба "Година страдања - 1942" у Приједору је била постављена од 22. децембра прошле до 28. јануара ове године. Садржи избор из више од хиљаду аутентичних докумената из легата Бошка Башкота завјештаног Музеју Козаре 2007. године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png



Везане вијести:

ИЗЛОЖБА И ФИЛМ О СТРАДАЊУ ЦИВИЛА НА КОЗАРИ 1942. ГОДИНЕ

Отварање изложбе „Година страдања-1942.“ и пројекција филма

НЕ ОРИ ТАМО - ТАМО СУ КЛАЛИ!

ФИЛМ О БЕСТИЈАЛНИМ ЗЛОЧИНИМА