Гаћешино име стидљиво споменуто

Banski Grabovac

Latinica

Прохладног 23. јула, под кишобранима, обиљежена је у Банском Грабовцу 70. годишњица првог устанка народа Хрватске који су извели српски устанци на Банији. Одржани су и парастос и комеморација за 1.285 српских жртава усташког терора, који је услиједио као одмазда за напад на усташку станицу у ноћи 23/24. јула 1941. Саборски заступник и предсједник СНВ-а Милорад Пуповац истакао је да је то мјесто прејако и као опомена и као искуство

Овогодишња је комеморација, у организацији Савеза бораца и антифашиста РХ и Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Града Петриње, а у сурадњи са Српским народним вијећем и уз покровитељство Сисачко-мославачке жупаније и Града Петриње, протекла прихватљивије од претходних, када су се са говорнице више могле чути ријечи о хрватским бранитељима него о банијским устанцима и жртвама из 1941. Међутим, да један овакав скуп тешко може проћи без повезивања Другог свјетског рата са ратом 1991-95. доказује плакат са позорнице, на којем је уз поруку "Угасимо мржњу – невине жртве су светиња" био и накнадно прикачен натпис "20 обљетница самосталности РХ". Због тога је петрињски парох, о. Славко Шарац, након парастоса поручио да на том мјесту не треба говорити прејаке ријечи и да ту долазимо да бисмо се у миру поклонили невиним жртвама и одали им своје поштовање.

Опомена од које многи бјеже
Име вође који је повео први устанак у Хрватској и банијског народног хероја Васиља Гаћеше стидљиво је споменуто само у уводном, опћенитом говору Зринке Ћорић, предсједнице Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Града Петриње, која је говорила о утјецају банијских устаника на даљње устаничке активности и о значају антифашизма.

Banski Grabovac_plakat.jpg

 

На прослави Дана антифашизма и формирања првог партизанског одреда у Брезовици прије мјесец дана ни једном ријечју нису споменути српски устаници на Банији и њихов допринос антифашизму у Хрватској, али је у Банском Грабовцу замјеник предсједника САБА Јован Вејновић истакао долазак првог хрватског пролетерског одреда на Шамарицу, што је "био један од пресудних догађаја у овом крају, након чега се проширила вијест како су из Посавине на Банију пристигли наоружани Хрвати и да се заједно са Србима боре против окупатора и домаћих издајника". Упозорио је и на забрињавајућу ситуацију да нема правог одговора политичких снага са јасном антифашистичком политичком оријентацијом на појаве минорних проусташких групација и појединих хисторичара који прекрајају истине о антифашизму.

 

- Ово мјесто је само по себи прејако, и као опомена и као искуство за све оне који данас не разумију да је стварање државе помоћу злочина као средства, истребљења као циља и увођења властитог народа у злочин као начина владања нешто чега се стално морамо опомињати. Важно је то рећи зато што то недовољно и ријетко чинимо, зато што дјеца у школама немају то прилике чути и научити и, на крају крајева, због тога што многи од те опомене бјеже и недовољно је поштују - рекао је саборски заступник и предсједник СНВ-а Милорад Пуповац.

Banski Grabovac_govornica_Pupovac.jpg

 

- Наша је дужност да се 1.285 невиних људских живота сјећамо у тишини, да не стварамо буку и да их не оптерећујемо теретом нашег времена, јер их тиме нећемо поштивати, али и да свима с овог мјеста кажемо да им се треба клањати зато што су страдали недужни и нису знали за велике идеје и велике идеологије које су дошле када су им животи одузети - додао је Пуповац.

Чија је све небрига?
Сисачко-мославачка жупаница Марина Ловрић Мерзел одржала је дијелом предизборни говор, истакнувши да је у Банском Грабовцу по шести пут и да је прије шест година било незамисливо да се ту одржава комеморација под покровитељством жупаније, али, како је рекла, они су тада имали политичке снаге и људске мудрости да направе и тај искорак.
- Али антифашизам није само декларативан, ми овдје не желимо антифашизам само онда када је он потребан ради неких других, него зато што је он стварно дио нас - рекла је жупаница и подсјетила на социјалну слику банијског краја у којем је просјек старости 65 година, а дјеца се због вукова боје ићи у школу. Позвала је државу да улаже у тај крај, јер ту људи никада нису живјели од милостиње и социјалне помоћи, него од свога рада.

Banski Grabovac_publika.jpg

 

- Желим да се држава другачије односи према нама и да политичари цијене жртву коју је Бановина и Банија дала антифашизму, чије су тековине у темељима нашег Устава, али и јамство демокрације и слободе које данас уживамо - истакла је Марина Ловрић Мерзел, али је приликом прозивке државе заборавила и властиту небригу за пусте и депопулизиране банијске крајеве о чему довољно свједочи да је још увијек у Просторном плану жупаније за изградњу жупанијског Центра за господарење отпадом једна од предвиђених локација управо Бански Грабовац.
Окупљенима се обратио и изасланик предсједника Иве Јосиповића, начелник Главног стожера Оружаних снага Драго Ловрић, који је поручио како се догађаји из Банског Грабовца никада не смију поновити.
- Не смијемо заборавити све хрватске бранитеље кроз хрватску повијест који су се часно и поносно залагали за јединство народа овога краја. Да није било антифашистичке борбе, не би било ни модерне Хрватске - рекао је Ловрић.

Тек на самом крају, послије званичних говора и културно-умјетничког програма, када се већ покисли народ почео разилазити, прочитана је народна пјесма о погибији Васиља Гаћеше. Да нетко не би рекао да вођа првог устанка у Хрватској није у довољној мјери споменут!

Више фотографија погледатје у мултимедији

Паулина Арбутина

 

Извор: СНВ НОВОСТИ