ЕПАРХИЈА БАЧКА: ОПТУЖБЕ АЛЕКСАНДРА ЈОВАНОВИЋА СУ ЛИЦЕМЈЕРНЕ

racija

БЕОГРАД, (СРНА) - Епархија бачка одбацила је данас, као лицемјерне, оптужбе предсједника Скупштине Новог Сада Александра Јовановића да је Српска православна црква спријечили амбасадора Израелa Јозефа Левија и амбасадора Мађарске Оскара Никовица да учествују у помену жртвама Новосадске рације.

У саопштењу Епархије бачке истиче се да су Јовановић и градоначелник Новог Сада са својом пратњом "покушали да, мимо протокола и без позива организатора, узму учешће у званичном програму".

Градски челници најприје су покушали да онемогуће да директор Центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф прође до свог мјеста и обрати се окупљенима, а када им то није пошло за руком "покушали су да искористе Зурофово присуство да би се пробили до споменика "Породица" и тиме прекинули молитвени помен", наводи се у саопштењу.

"Брзом реакцијом протокола Епархије бачке њихов покушај је спријечен, а Ефраиму Зурофу омогућено је да се обрати народу. Нажалост, господа амбасадори су били опкољени градоначелниковом свитом и самим тим онемогућени да уђу кроз службени улаз", истиче се у саопштењу.

Епархија бачка изразила је најискреније жаљење због овог инцидента "који су изазвале градске власти Новог Сада и онемогућавања званицама Епархије бачке и Јеврејске општине у Новом Саду да учествују у молитвеном помену".

"Овом приликом јавно захваљујемо господи амбасадорима што су се одазвали позиву организатора и показали истинску жељу да учествују у молитвеном помену и изражавамо гнушање што су градске власти, немајући никаквог поштовања и пијетета према жртвама Рације, покушале да изазову инцидент који је, Богу хвала, успјешно спријечен", наводи се у саопштењу.

У Епархији бачкој кажу да је "најбољи показатељ осјећања градских власти према жртвама Рације - организовање јавног преноса фудбалске утакмице "Арсенал" - "Манчестер јунајтед" испред градске куће у вријеме док је у Српском народном позоришту Епархија бачка одржавала академију "Деца бесмртности", посвећену Рацији у Бачкој 1942. године.

Предсједник Скупштине Новог Сада Александар Јовановић изјавио је данас да је обезбјеђење СПЦ спријечило њега, градоначелника Игора Павличића, војвођанске званичнике и поједине амбасадоре да уђу у простор предвиђен за званице током помена жртвама Новосадске рације, након чега су из протеста напустили помен. Јовановић каже да се вратио на Кеј жртава рације након што се завршио помен који је организовао СПЦ.

Злогласна Новосадска рација највећи је злочин у историји Новог Сада. Припадници мађарске фашистичке окупационе војске од 20. до 23. јануара 1942. године у граду и околини побили су и под лед Дунава бацили више од 4 000 људи, највише Срба, а потом Јевреја и Рома.

Комеморација се већ трећу годину одржава на "Штранду", јер су управо на данашњем популарном новосадском купалишту на температури и до минус 30 степени мађарски зликовци прво наређивали људима да се скину голи, потом су им пуцали у потиљак и њихова тијела бацали под лед Дунава.

 


Извор: срна