ДРВАР ПРОГЛАСИТИ ГРАДОМ АНТИФАШИСТА

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/drvar.jpgДРВАР, /СРНА/ - Удружење протјераних грађана Дрвар "Одрживи повратак" покренуло је иницијативу да се у овом граду на достојанствен, пригодан и цивилизован начин сваке године обиљежава Дан антифашизма, а од општинских власти затражено је да Дрвар прогласе Градом антифашиста.

Удружење тражи да се обнови порушени Споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора у Дрвару, који су 1996. године срушили припадници ХВО-а, и затражи од надлежних институција у БиХ да подрже декларацију и затраже од Унеска да овај симбол отпора фашизму уврсти на листу свјетске баштине. 

Ово удружење добило је сагласност Скупштине општине за предложену иницијативу у којој се, између осталог, тражи од надлежних истражних органа у БиХ и Интерпола да се пронађу и врате сви експонати и вриједни историјски документи који су током протеклог рата покрадени и однесени из Музеја "25. мај" у Дрвару. 

Удружење предлаже да се уреди комплекс Титове пећине и да се на адекватан и примјерен начин, постављањем спомен-плоча, обиљеже мјеста на подручју општина у којима је током Другог свјетског рата боравио Врховни штаб НОБ-а и представници савезничких војних мисија - САД, Русије и Велике Британије. 

"У години у којој се пригодним програмом обиљежавају значајни историјски догађаји, као што је 70 година од неуспјелог непријатељског `Десанта на Дрвар`, овај град је кроз своју поносну дугу и бурну историју, како у Првом и Другом свјетском рату, тако и у вријеме и послије највећег погрома и масовног егзодуса у јесен 1995. године, потврдио своју антифашистичку оријентацију, демократску утемељеност и чврсту опредијељеност за трајну афирмацију и очување тековине антифашизма", наводи се у иницијативи дрварског Удружења "Одрживи повратак". 

Ову идеју подржало је више институција и појединаца, како из БиХ тако и из окружења.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png