ДОШЛИ АМБАСАДОРИ, АЛИ НЕ И ХРВАТСКИ ПОЛИТИЧАРИ

Спомен парк Дотршчина код Загреба

Спомен парк Дотршчина код Загреба

У Спомен парку Дотршчина одржан је помен на неколико хиљада жртва усташког режима - церемонији су присуствовали амбасадори у Загребу, али не и представници политичког живота Хрватске.

Како наводи Удружење "Документа - центар за суочавање са прошлошћу", на Дотршчини су за вријеме нацистичке окупације од 1941. до 1945. усташе убиле на хиљаде лица. 

На том мјесту је 1960-их уређиван спомен-парк у коме је пет монументалних споменика - радови истакнутих умјетника: Војина Бакића, Бранка Ружића, Стевана Лукетића и Косте Ангелија Радованија. 

На комеморацији је говорио Јурај Хржењак, који се својевремено бијегом спасио од погубљења. 

Он је истакао да усташе нису бирале и да су, након протјеривања и интернација Срба, Јевреја и Рома из Загреба, убијали Хрвате који су се противили злочинима које је чинио Павелићев режим. 

"Људи који су ту погубљени већином нису били активни чланови Комунистичке партије...Били су то обични људи који су мислили да имају право рећи да желе слободу. Били су то људи који су мислили да имају право рећи да није у реду да се хапсе честити Срби, њихови сусједи" - рекао је Хржењак. 

Портали преносе да су скупу, осим организатора, српских, јеверјских и антифашистичких удружења, присуствовали и амбасадори из Норвешке, Швајцарске, Италије и Словачке, уз колеге из амбасада Србије, Њемачке, САД, Канаде, Белгије и Аустрије. 

На скупу нису примјећени хрватски политичари нити представници власти или опозиције. 

Након комеморације за амбасадоре је организована шетњу по Спомен-парку Дотршчина уз вођство историчара Марка Смоквине. 

"Документа" наводе да Виртуелни музеј Дотршчина пружа основне информације о мјесту и збивањима у Другом свјетском рату, а да, осим виртуелно, дјелује у "умјетничким интервенцијама у спомен-парку".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

О хрватским уџбеницима историје - Jadovno 1941.

Пејзажи обиљежени траумом - Jadovno 1941.

Фонд Војин Бакић - Jadovno 1941.