Додик: Срби поднели највеће жртве

Dodik, Konuzin i Markovic

Београд -- Председник РС Милорад Додик изјавио је на обележавању 70. годишњице од битке на Козари да је српски народ поднео највеће жртве у борби против фашизма.

 

Он је истакао да данас има оних који желе да умање његову улогу у Другом светском рату.

 

На свечаној академији у Народном позоришту у Београду поводом 70. годишњице од битке на Козари, Додик је рекао да је на простору Босне и Херцеговине устанак против нацизма и фашизма у Другом светском рату подигнут искључиво у крајевима у којима су живели Срби, а не, како је навео, у Сарајеву.

 

"Срби су у огромној већини били припадници народноослободилачких јединица и највише је српски народ настрадао у Другом светском рату", рекао је Додик и указао да је чињеница да су, с друге стране, други народи бивше Југославије већином стали на страну окупатора.

 

Говорећи о жртвама које је поднео српски народ током битке на Козари, председник Републике Српске је подсетио да многа места на Козари, Поткозарју и Грмечу никада нису успела да достигну број становника који су имала пре Другог светског рата.

 

Он је упозорио да је потребно "спречити покушаје ревизије историје Другог светског рата у којима се настоји минимизирати улога српског народа", а, како је навео, повећати улога других у борби против фашизма.

 

"Јасеновац и Козара су најзначајнији симболи страдања српског народа фашизму и окупатору. На споменику на Козари исписана су имена жртава, а у највећем броју случајева то су српска имена", рекао је Додик и додао се стога Јасеновац и Козара не смеју заборавити.

 

Пм је подсетио и да су се бројчано слабе партизанске снаге на Козари супроставиле немачким нацистима и хрватским усташама који су желели да истребе народ тог краја.

 

Осврнувши се на распад СФРЈ, Додик је рекао да је за Србе Југославија значила крај борбе за своју државу, а да је за многе друге народе бивше Југославије она значила само "пролазну станицу за стварање националних држава".

 

"Наша заблуда са југословенством трајала је непотребно дуго", оценио је Додик и подсетио да је српски народ у Босни и Херцеговини желео да остане у Југославији за коју је током Другог светског рата поднео велике жртве, а не да се нађе у позицији мањине у другој држави.

 

Додик је истакао да је Република Српска "гарант опстанка нашег народа западно од Дрине".

 

Свечану академију у Београду поводом 70. годишњице од битке на Козари организовало је Удружење Козараца, а присутни су били И представници државних институција Србије на челу са министром Предрагом Марковићем.

 

Извор: B92